Депутати от ГЕРБ ще опитат да усмирят полицаите, които обявиха, че излизат на протест на 5 юли, със законопроект, уреждащ казуса с липсващите от година униформи. Поправката в Закона за МВР предвижда да се позволи всички униформени служители на МВР, които не са получили униформи от 2012 г. насам, да получат пари в размер на стойността на униформите, които са им се полагали. 

"В момента няма такава законова възможност, която да позволи на ръководството на МВР с подзаконов акт да вземе решение да се разплати със служителите", обясни шефът на депутатите от ГЕРБ и председател на комисията по вътрешна сигурност Цветан Цветанов пред "Клуб Z".

По думите му подобна законодателна инициатива се е обсъждала в ГЕРБ още в последните месеци 43-ия парламент, но времето не стигнало за внасянето и приемането й заради предсрочните парламентарни избори. Причината е, че още тогава е бил установен дисбаланс, тъй като законът позволява цивилните служители на министерството да взимат "в пари" дължимото за представителното си облекло.

Идеята е сега всички служители на МВР в униформи - редови полицаи, жандармерия, пътни полицаи и т.н., да получат левовата равностойност на дрехите, които е трябвало да им бъдат осигурени от 2012 г. досега. Според изчисленията на депутатите от ГЕРБ става дума за около 30 млн. лв. Сметката показва, че полицаите би следвало да получат средно по около 1500 лв., като за всеки служител ще има отделно изчисление, ако е получавал все пак някакви части от униформа, например обувки и др. Според законопроекта сумата ще дойде от бюджета на МВР за 2017 г., но се очаква и Министерството на финансите да отпусне допълнителни средства на ведомството.

На Националното съвещание на МВР в понеделник премиерът Бойко Борисов говореше за отпускане не на 30 млн. лв., колкото показват изчисленията на синдикатите, които ще протестират, а на 10 млн. лв. Каква точно ще е сумата и как ще се разпределят парите между униформените служители ще стане ясно, ако поправката бъде приета и след като МВР-шефът Валентин Радев подготви заповедта за начина на разплащате. Срокът за изготвяне на документа е 1 месец след приемането на законопроекта.

 
Днес от ГЕРБ казват, че инициативата е съгласувана и с Борисов, и с министър Радев. Водени са разговори и с финансовия министър Владислав Горанов. 

"През последните години се наблюдаваше тенденцията при провеждане на процедури по Закона за обществените поръчки с предмет осигуряване на униформено облекло да се стига до множество обжалвания на целите или отделни обособени позиции по съответните поръчки. От възникване на подобни предпоставки униформеното облекло не е било осигурено и носещи униформа държавни служители не са получили такава поради независещи от тях обстоятелства", пише в съобщението от партията днес.

В регистъра на обществените поръчки, достъпен в сайта на Агенцията по обществените поръчки обаче не се забелязва всяка от годините "просрочие" на раздаването на униформи МВР да е обявявало търг за дрехи, а те да са се проваляли заради обжалвания. В регистъра има една поръчка от 2010 г., по която е подписан договор през 2012 г. за полицейски дрехи на стойност 125 000 лв. През 2011 г. също е обявен и изпълнен през 2012 г. търг за облекло на стойност около 900 000 лв. В двата случая министър е бил Цветанов. В годините има и търгове за дрехи и костюми за пожарната, а на 13 юни тази година е обявена обществена поръчка и за дрехи за "Гранична полиция". Финансирането по нея обаче идва от Европейския съюз и няма отношение към казуса с униформите, който ще се решава със законопроекта, показа проверка на "Клуб Z".

Липсата на униформи е един от аргументите на синдиката СФСМВР към министерството, който обяви, че ще протестира навръх празника на полицията, вместо да го отбележи подобаващо. Другото основно искане на служителите на МВР е увеличение на заплатите. Към момента никой не говори за удоволетворяване на тази част от исканията.