"Роботизирането на човечеството отдалечава от Бога и вярата" - с този цитат от председателя на управляващата парламентарна група на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров започва съобщение от партията му за изнесения от него доклад пред Интерпарламентарната асамблея по православие. Въпросната сбирка се провежда в Рим до 30 юни, а Сидеров е ръководител на българската парламентарна делегация. Не става ясно кой още участва в нея.

Сидеров представя и извадки от доклада си пред аудиторията, в която обяснява как глобализацията е безумие, човечеството се превръща в роботизирана тълпа, общества говорят за "трети, четвърти и пети пол", сякаш двата, създадени от Бог не са достатъчни. Политикът смята още, че от хомо сапиенс, човекът се превръща в "хомо фейсбук"...

Ето какво точно е заявил Сидеров пред аудиторията: 

"Надявам се с изказванията и решенията тук да помогнем на повече хора да бъдат мислещи и вярващи. Защо наричаме глобализацията безумие, защото тоталното облъчване на хората днес от медиите, от виртуалната реалност и политическата пропаганда, бавно и неотклонно превръща човечеството в роботизирана тълпа. Отделният човек все по-трудно мисли самостоятелно, все по-трудно оцелява моралната база на християнската вяра, която е единствената опора в подвижните пясъци на глобализационното тресавище. И всичко това става с измамното внушение, че така трябва, че няма алтернатива. Потъването се представя като възнасяне, откъсването от Бога като прогрес.

.....

Това дава повод на коментатори и аналитици да говорят за нов вид общество, което едва ли не оформя друг тип човек. Не хомосапиенс, а хомо Фейсбук, не мислещ, просто комуникиращ човек. Без значение с кого и за какво.

Различни общества за така наречените права на човека започват да измислят трети, четвърти и пети пол. Не им стигат създадените от Бога два пола - мъжки и женски. Искат да надиграят Създателя на всичко видимо и невидимо.

.....

Тоталното оглупяване на човечеството работи за печалбите на огромните фирми. Затова глобализмът се представя като прекрасен и неизбежен прогрес. А всеки, който го критикува е популист, лош националист, комунист или фашист. Това клише работи в цял свят.

И нека сега да си представим , че се случва катаклизъм. Спътников и комуникационен. Че само една седмица в света няма телевизия, интернет, Фейсбук, Туитър и Гугъл. А компютрите са просто пишещи машини. О, ужас! Ще трябва вместо да чукнем в Гугъл за търсената информация да ровим в тези архаични вещи, наречени книги.

.....

Може би ще се наложи дори да мислим със собствените си глави, а не с главите на сценаристите в рекламните агенции и шоу програмите. Не, това е твърде тежко за нас, ще кажат милиарди... Назад към глобализацията!

Ще има обаче и някои, които ще кажат :

Това катастрофа ли е всъщност или връщане към нашата човешка същност, както е създадена от Бог?

Не е ли събуждане от един кошмарен сън, който ни превръща в зомбита?

.....

Именно за тези, които си задават такива въпроси, си струва да работим като политици, духовници, държавници, общественици, хора на изкуството и културата. Защото те са надеждата на света. Солта на земята .

И затова различията в днешния глобален свят ни спасяват.

.....

Спасява ни съществуването на християнската вяра. Спасява ни това, че все още има алтернатива на глобалното безумие.

Оставим ли да загине тази алтернатива, загиваме всички”.