Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес обвърза бъдещето на европейското финансиране със спазването на решенията на ЕС и зачитането на неговите основни ценности от страните-получателки.

"Нашата кохезионна политика трябва да остане вдъхновена от тези два принципа – солидарността и отговорността. Отговорността, когато става дума да съблюдаваме нашите общи ценности", каза Юнкер на във втория ден на започнала вчера дискусия за бъдещето на европейската политика на социално-икономическо сближаване в Брюксел. 

Бележките му бяха очевидно адресирани към държави-членки като Полша, Чехия и Унгария, които отказват да изпълнят квотите си за прием на мигранти  от Гърция и Италия. Юнкер не за първи път настоява, че те дължат солидарност на страните под силен миграционен натиск в замяна европейската финансова солидарност, която получават.

"Амбициозна, взискателна кохезионна политика, решително обърната към бъдещето, е нужна повече от всякога, за да продължим да вдъхваме живот на този съюз на гражданите, един съюз на споделени солидарност и благоденствие, но също и на ценности", каза той.

Джоузеф Мускат, премиер на Малта, която в момента председателства ЕС, каза, че кохезионната политика на ЕС е изправена пред предизвикателства - на нарастващи потребности и намаляващи финансови възможности, както и на разминаващи се приоритети на различните страни в ЕС.

„Ще има много приоритети, които се състезават за нашита пари: традиционни приоритети и нови приоритети – от кохезия до отбрана", каза Мускат. "Не бива да правим от това дебат за „новите“ и „старите“, или за богатите и за по-малко заможните, или дори за севера и юга, или за изтока и запада. Трябва да избягваме изкушението да се впускаме в дебат за това какво наистина дава европейската добавена стойност и как да я дефинираме". 

"Трябва да мислим за бъдещата кохезионна политика като за политика насочена към нашите общности и региони, за превръщане на възможностите в благоденствие", добави Мускат. "Визията за кохезионната политика е за такава с прости правила, така че и най-малките общности и най-малките бизнеси и прохождащите предприятия да имат възможност да се възползват. Нашата визия за кохезионната политика е за политика, която подкрепя стратегически проекти за нашия съюз - от енергетиката до транспорта". 

По думите му освен за проекти на местно и регионално ниво държавите-членки трябва да мислят по-широко и трансгранично. "Няма да се спирам на това дали трябва да има условия (за кохезионното финансиране – б.р.)", каза малтийският премиер. "Смятам, че всички наши политики трябва да бъдат съдени по резултатите, които постигаме". 

Според него ЕС неизбежно ще трябва да избира какво да финансира от бюджета си и какво не, "но тези избори не са непременно взаимноизключващи се и (в тях) никой не трябва да бъде изоставян".

Утре Европейската комисия се очаква да публикува документ за размисъл за бъдещето на финансите на ЕС след края на сегашната му многогодишна финансова рамка през 2020 година.

По темата ще докладват еврокомисарите по регионалното развитие и бюджета Корина Крецу и Гюнтер Йотингер. 

Документът е пети подред, който детайлизира сценариите за бъдещето на ЕС в т.нар. Бяла книга, която комисията публикува през март.