Стотина души се събраха тази вечер пред паметника "1300 години България" пред НДК в София, по-известен сред столичани с едно не твърде ласкателно име, за да го защитят от плановете за демонтиране. На протеста бяха забелязани художниците Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, както и председателят на СБХ Любен Генов.

Конструкцията, която трябва да бъде демонтирана преди България да поеме европейското председателство, е пред разпадане.

През май столичната кметица Йорданка Фандъкова обяви, че "1300 години България" ще бъде демонтиран това лято, след като авторът му Валентин Старчев и общински съветници от БСП неуспешно обжалваха решението за премахването му пред ВАС.

Участниците издигнаха лозунги, включително с мисъл на Васил Левски.

Вчера Светлин Русев разпространи писмо в защита на паметника. Той дори заплаши, че ще блокира кръстовище, за да предпази "монумента" от събаряне.

Днешният протест продължи три часа.

След това защитниците на паметника се хванаха за ръце и направиха жива верига около него.

А накрая блокираха за кратко булевард "Патриарх Евтимий".

Нулата според тази защитничка на паметника се получава от сбора между 1300-годишнината на България и годината, през която е открита композицията.
Няма данни паметникът с онова име да увековечава Хаджи Димитър. Съответно не се разбра и защо бе пуснат в действие лозунг с цитат от едноименната балада на Христо Ботев.