Полицейски хеликоптер обстрелва с граната сградата на Върховния съд в Каракас и МВР на Венецуела, предаде Ройтерс.

Това още повече покачи напрежението и засили политическата криза в страната членка на ОПЕК. Президентът Николас Мадуро нарече случилото се "нападение на терористи, които искат да извършат преврат".

 

 

Хеликоптерът отправи 15 изстрела към МВР, където в този момент се бяха стекли много хора. По Върховния съд бяха хвърлени 4 гранати.

Няма съобщения за пострадали.

"Рано или късно ще заловим хеликоптера и тези, които стоят зад тази въоръжена терористична атака срещу институциите на страната", заяви Мадуро.

"Те биха могли да убият десетки хора", допълни той.

Трети месец поред правителството на 54-годишния президент марксист е изправено пред протести на опозиционните лидери. Те го обявяват за диктатор, съсипал процъфтяващата някога икономика. Дори в редиците на правителството и на силите за сигурност расте недоволството срещу Мадуро, отбелязва Ройтерс.

Най-малко 75 души загинаха, а стотици бяха ранени и арестувани при бунтовете от април досега.

Демонстрантите искат предсрочни парламентарни избори, мерки за облекчаване на тежката икономическа криза, свобода за стотиците хвърлени в затвора опозиционни активисти и независимост за контролираното от опозицията Национално събрание.

Мадуро твърди, че те се опитват да организират преврат срещу него, окуражени от американското правителство, което няма търпение да получи контрола върху петролните залежи на Венецуела - най-големите доказани в света.

В специално изявление на правителството в Каракас се казва, че хеликоптерът е бил откраднат от пилота и разследващ полицай Оскар Перес, който обявил бунт срещу Мадуро.

Разпространени в социалните и местните медии снимки показват как Перес развява транспарант с думата "Свобода" и числото 350.

Става дума за член 350 от конституцията на Венецуела, който дава право на хората да се противопоставят на недемократично правителство.

Видео в профила на Перес в инстаграм показва как той е застанал пре няколко въоръжени маскирани мъже и заявява, че се провежда операция по възстановяването на демокрацията.

В записа полицаят заявява, че представлява коалиция от военни, полицейски и цивилни служители, противопоставящи се на "престъпното" правителство. Той призовава Мадуро да подаде оставка и зове за парламентарни избори.

 

 

"Тази борба е... срещу гнусното правителство. Срещу тиранията", продължава бунтовникът.

Местни медии свързват Оскар Перес с филма "Условна смърт" от 2015 г.. Той е негов съпродуцент и играе ролята на агент на разузнаването, спасяващ отвлечен бизнесмен.

Късно вчера очевидци съобщиха, че сачули няколко взрива в центъра на Каракас, където се намират подчиненият изцяло от Мадуро Върховен съд, президентският дворец и други ключови правителствени сгради.

Противниците на Мадуро смятат МВР за крепост на репресиите. Те са и срещу Върховния съд заради редицата приети от него постановления, засилващи правомощията на президента и подкопаващи властта на контролирания от опозицията парламент.

Опозиционните лидери във Венецуела отдавна призовават силите за сигурност да спрат да се подчиняват на Мадуро.

Същевременно симпатизанти на опозицията споделят в социалните мрежи предположения, че атаката е организирана, за да бъдат оправдани репресиите или да се отвлече вниманието от ставащото в Националното събрание. Там двадесетина депутати са обкръжени от проправителствени групи. По-късно в сградата влязоха специални полицейски части.

Мадуро: Ще грабнем оръжията

Николас Мадуро. Снимка Ройтерс

По-рано през деня Мадуро предупреди, че той и привържениците му ще грабнат оръжията, ако правителството бъде свалено със сила.

"Ако Венецуела бъде потопена в хаос и насилие, а Боливарската революция бъде разрушена, ние ще се бием. Никога няма да се предадем и това, което не може да се направи с гласовете, може да бъде направено с оръжията. Ние ще освободим отечеството с оръжия", закани се президентът, който някога е бил шофьор на автобус.

Мадуро наследи Уго Чавес следсмъртта му през 2013 г. Той настоява на 30 юли да бъде проведено гласуване за Учредително събрание. Това е специален орган, който може да пренапише конституцията и да замести парламента, където управляватпротивниците на режима.

Мадуро твърди, че само Учредителното събрание може да донесе мир във Венецуела. Противниците му обаче искат да изтеглят за по-рано президентските избори, насрочени за края на 2018 г. Те смятат вота за Учредително събрание за нагласен и че единствената му цел е да остави на власт социалистите.

Опозицията бойкотира изборите и всеки ден организира протести с искането те да не се състоят.

Мадуро предупреждава, че "разрушаването" на Венецуела ще доведе до огромна вълна от бежанци, много по-голяма оттази в Средиземно море.

"Чуйте, Доналд Тръмп, - заяви той във вторник. - Ще трябва да построите 20 стени в морето, стена от Мисисипи до Флорида, от Флорида до Ню Йорк, това ще бъде лудост... Ваша е отговорността - спрете лудостта на десните венецуелски насилници."

Срещу изборите на 30 юли се изказа дори главният прокурор Луиса Ортега. На това мнение са и някогашни ключови членове на правителството като ексшефа на службите за сигурност Мигел Родригес.

Родригес разкритикува Мадуро, че не е провел референдум преди вота за Учредително събрание, както направи предшественикът му Чавес през 1999 г.

Правителството заяви, че пилотът бунтовник Оскар Перес е свързан с Мигел Родригес.

Нито единият от двамата, нито техни представители са открити за коментар до този момент.