Избраният от България модел на самолета „Грипен” ще бъде спрян от производство. Това обяви в предаването „Тази сутрин” на бТВ бившият военен министър и посланик Бойко Ноев.

 

По думите му решението е порочно, а такива самолети са произведени едва 250 в света, което говори за липсата на интерес от останалите страни да се въоръжават с тях.

Ноев твърди, че модернизацията на Военновъздушните сили (ВСС) е замислена порочно, защото е заложено купуването непрменно на новопроизведени машини. Той припомни, че президентът Румен Радев беше началник на ВСС и е задал критериите и формулата за избор на новите бойни самолети.

Според бившия военен министър, това поставя Румен Радев "в ярък конфликт на интереси", когато той взима решението за новите бойни самолети. Именно затова е много важно да се създаде временна анкетна комисия към парламента и най-заинтересован от това е президентът, смята Ноев.

Относно коментара на президента и върховен главнокомандващ - че Цветан Цветанов обвинил държавата Швеция в корупция, Бойко Ноев каза:

„Радев е напът да направи поредните политически гафове. Никой не е казал, че Швеция е корумпирана, но когато Швеция е давала на лизинг такива самолети, това е било свързано с корупционни скандали – в Чехия и Унгария, в Южна Африка.”