Скандал на тема "Румен Радев" си спретнаха председателите на парламентарните групи на управляващине от ГЕРБ Цветан Цветанов и опозицията от БСП Корнелия Нинова. Поводът - декларация на Цветанов от името на партията му, че държавният глава трябва да се извини и да бъде "осъден" от ГЕРБ, че не е допуснал на срещата му с кмета на Свищов Генчо Генчев да присъстват депутатите от Велико Търново, председателя на сдружението на общините Даниел Панов и други общественици.

Въпросната среща е била преди официалните чествания на 140-ата годишнина от освободжението на Свищов.

"Трябва да осъдим тази постъпка на президента. Задаваме си въпроса: дали президентът на страната, който при избирането му за такъв направи своите декларации и каза, че ще бъде президент на всички българи, независимо от партийната принадлежност, религия и етнос, го прави?

Ако приемем, че президентът на страната е имал конфиденциален разговор с кмета и ръководството на общината, можем да приемем за нормално да не бъдат допуснати депутатите, за да чуят тази информация, която той иска да сподели. Но на срещата присъстват представители от президентската институция, в това число и началникът на кабинета Иво Христов, който, доколкото сме запознати от открити източници, не притежава достъп до класифицирана информация”, каза още Цветанов.

Той обвини Радев в разделение на нацията, макар че сам каза, че на въпросната среща при кмета не е била допусната и лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Тя стана на трибуната в отговор:

Не злоупотребявайте и не обвинявайте държавния глава в разделение на нацията и в различно отношение към политическите лидери - заяви тя. - Има снимка как всички заедно застанахме пред хората в Свищов - от лявата страна на президента съм аз, от дясната сте вие, г-н Цветанов“, обяви Нинова.

Социалистката обвини на свой ред ГЕРБ, че докато говорят красиви думи за единение и национални приоритети, са обявили война на президентската институция с твърдения за корупция без никакви данни насреща, и на опозицията - с твърдения, че в БСП "са убийци", чака ги и протест на полицаите.