Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да е 180 лв. от 1 юли, реши парламентът. Предложението за промяна в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване бе одобрено окончателно с 202 гласа „за” - единодушно.

Увеличението в проценти е 11,5 на сто, а в реални пари - с 18,62 лв.

От 1 октомври тази година минималната песния ще порасне с още 20 лева до 200 лв. на месец - това е втората промяна, одобрена от Народното събрание - или нови 11,1%. Със същите проценти, съответно от 1 юли и от 1 октомври, ще се повишат и останалите пенсии за трудова дейност.

Според мотивите в законопроекта около 31,5% от пенсионерите или около 668 000 души, ще бъдат с минимални пенсии. Увеличението от 1 юли ще струва на бюджета 8,8 млн. лв. месечно.

Въпреки гласуването, предложението не мина без дебати. БСП се възмутиха, че въпреки обещанията си, управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" са отхвърлили идеята на социалистите за преизчисление на всички "стари пенсии", което не е правено от години, а с увеличение само на минималната пенсия нарушават осигурителните принципи. Управляващите отхвърлиха предложението на левицата минималната пенсия от 1 юли за е 300 лв.

Бившият социален министър и шеф на ресорната комисия Хасан Адемов (ДПС), пък заяви по адрес на управляващата коалиция и най-вече на "Обединените патриоти":

"Трябва да внимаваме много, когато се занимаваме с темата за пенсионната система. Ако твърдите, че БСП са фалирали държавата 3 пъти или колкото го казахте, притеснението ми е, че с такъв тип предложения, още при първия опит да управлявате държавата ще фалирате пенсионната система". 

По думите му в предложенията на властта няма отговор на два важни въпроса - защо се изравнява размера на пенсиите на лица с различен осигурителен принос и защо солидарността към най-бедните минава през пенсионната система.

"Сигурни ли сте, че тези лица, които получават минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и на свързаните с тях други размери, примерно на инвалидните и наследствените пенсии пенсии, имат доходи само от пенсии? Тогава смятате ли, че това предложение е справедливо?”, попита Адемов.