Турция е готова да започне нова военна операция в северна Сирия и дори да включи в своята зона на контрол градовете Манбидж и Ракка, за да не допусне появата на кюрдска държава там.

Това заяви в интервю за руския вестник "Известия" турският президент Реджеп Ердоган.

Русия и САЩ са против такова развитие на събитията. Експерти обаче смятат, че при сегашните условия са напълно възможни решителни действия от страна на Анкара.

[[nid:53714]]

Турция няма да допусне създаването на кюрдска държава в северна Сирия и е готова "при най-малка заплаха" да проведе още една мащабна операция. Този път тя няма да бъде срещу ислямистите от "Даеш", а срещу местните сили, които са съюзници на САЩ.

"Сега в Сирия вървят негативни процеси. Ако това доведе до появата на опасност за нашите граници, ние ще реагираме по същия начин, както и по време на операция "Щитът на Ефрат", каза Ердоган пред кореспондент на "Известия" на 23 юни. Той отговори на въпрос след среща със сирийски бежанци в югоизточния турски град Харан.

Ердоган допълни, че и преди Анкара е изразявала готовност да освободи от джихадистите Манбидж и Ракка. Западните коалиционни партньори обаче предпочели да заложат на кюрдските формирования.

Турският президент също така съжалява, че стратегическите партньори на страната му "действат заедно с терористите". Такива според него са кюрдските сирийски организации Партия на демократичния съюз (ПДС) и Отряди за народна самоотбрана (ОНС).

Нападките са на първо място към САЩ, отбелязва "Известия". Американците обучават и въоръжават кюрдските сили, за да ги използват срещу "Даеш". Анкара е особено недоволна от започналите наскоро доставки на бронирана техника за кюрдите в Сирия.

Думите на Ердоган предизвикаха загриженост и в Москва, и във Вашингтон.

Източник от руската Дума заяви пред "Известия", че нов конфликт в Сирия не е в интерес на Русия и затова тя ще се постарае да не допусне мащабна война между Турция и кюрдите. Кремъл ще се опита да възпре Анкара от необмислени действия.

От щаба на Централното командване на САЩ заявиха пред "Известия", че сега борбата срещу джихадистката заплаха е по-важна от всички други противоречия.

Операцията "Щитът на Ефрат" на турската армия трая от август 2016 г. до март т.г. Официално целта й бе неутрализиране на терористичната заплаха от страна на "Даеш" за провинция Газиантеп. В резултат под контрола на Анкара и сирийските й съюзници се оказа граничен район с обща площ 3000 квадратни километра, включващ сирийските градове Джараблус и Ел Баб. Турците се готвеха да превземат и Манбидж, намиращ се под кюрдски контрол. САЩ обаче спешно пратиха там батальон от рейнджъри и така блокираха придвижването на съюзниците си.