ДПС настоя ГЕРБ да "да поеме своята отговорност и да предприеме всички необходими адекватни действия" за наказание на нападателите на съпругата и двете дъщери на заместник-главния мюфтия Бирали Бирали. Индидентът се случи вчера в София, а според данните трите жени са били нападнати заради това, че носят забрадки. 

"Остро поставяме въпроса за акта от вчера и призоваваме най-голямата политическа сила в парламента да поеме своята отговорност и да предприеме всички необходими адекватни действия за наказване на извършителите. Вчера беше регистрирана поредна проява на ислямофобия. Нагло и безпардонно нападнаха беззащитни жени само защото носят забрадки. Всички нормални хора са в шок. Ние осъждаме остро този акт", каза Карадайъ от парламентарната трибуна в нарочна декларация.

По думите на лидера на ДПС насаждането на език на омразата е тревожно явление.

"Няма нищо по-важно от мирното съжителство на всички етноси в страната. Това е дълг и отговорност на всички политици и граждани в държавата, но най-вече на управляващите. Не можеш да едновременно да гарантираш етническия мир и да толерираш езика на омразата", добави той.

Карадайъ припомни, че хора, които нападаха молещи се мюсюлмани пред джамията в София през 2011 г., а тази година блъскаха жени на границата, в момента са част от власт, която твърди, че е гарант за етническия мир. Според ДПС участието на крайни националисти в управлението застрашава демокрацията и мира.

"Последният случай е показателен – независимо от законовата дефиниция на забранени атрибути в облеклото общественото съзнание не разграничава традиционната в исляма и не само в исляма забрадка и я приема като забранена със закон", каза още Карадайъ и добави, че не е нормално носенето на забрадка да е проблем.

ДПС ще предложи законови промени по темата, обеща още партийният лидер.

"Насажданата с години ислямофобия и ксенофобия от отделни политици, политически фракции и медии доведе до вчерашния грозен акт – нападението над съпругата на зам.-главния мюфтия".

Това коментира главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик пред бТВ. Той каза, че семейството е в голям шок и никой не е очаквал такова поведение.

"Всички те са родени в България, а в столицата живеят от 15 години. Никой от присъстващите не е се е притекъл на помощ. Зам.-главният мюфтия е повикал полиция, след което семейството е минало през болница, за да си извадят медицински свидетелства за побоя. Те са със средни телесни повреди", каза Фаик.

Той каза, че мюфтийството ще сезира всички правозащитни организации в страната и чужбина за този случай, защото тепърва ни предстои европредседателство и на България не ѝ прилича подобен имидж.

"Надяваме се нападателите да бъдат наказани по най-строгия начин", заяви Фаик.

Главното мюфтийство постоянно получавало сигнали от районните мюфтийства, че има подобни посегателства.