Съюзниците от НАТО са увеличили отбранителните си разходи с 46 милиарда долара за последните три години и тази тенденция ще продължи.

Това съобщи днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция преди среща на министрите на отбраната на алианса утре.

„След години на спад, през 2015 година ние видяхме реално увеличение на отбранителните разходи на всички европейски съюзници и Канада“, каза Столтенберг. „През 2016 година това продължи и тази година, 2017-а, предвиждаме дори по-голямо годишно увеличение в реално изражение от 4,3 на сто“.

Двадесет и пет от общо 29 държави-членки на НАТО планират да увеличат отбранителните си разходи в реално изражение тази година, посочи Столтенберг.

Миналата година пет съюзници са покрили изискването да изразходват за отбрана 2 на сто от своя БВП – САЩ, Обединеното кралство, Полша, Гърция и Естония. В тяхната група тази година се очаква да влязат Румъния, Латвия и Литва.

Съюзните държави се очаква да представят доклади за националните си планове за отбрана през декември тази година и среща на министрите на отбраната ще ги разгледа идния февруара, каза Столтенберг.

Докладите ще съдържат данни за разходите в пари, приноса към международните мисии на НАТО и към способностите, от които тя се нуждае.

Очаква се утре министрите да набележат нови цели за придобиване на способности – включително тежко оборудване, самолети за презареждане във въздуха и сили за бързо реагиране, каза Столтенберг.