„Десетократното намаление на тавана на кешовите разплащания от 10 000 лв. на 1000 лв. е прекалено рязко и трябва да се консултира със специалистите, които са запознати в детайли с паричното обращение“, заяви главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян в ефира на „България Он Ер“. 

Това е пробив - след като редица финансисти изразиха сериозни съмнения в икономическата логика на ограничението, дори и коментарите банкерите (които би следвало да печелят от него), са скептични. 

"Проблемът с плащанията в кеш е, че могат да затруднят оборота на парични средства в държавата. Но тази промяна не бори ефективно сивата икономика. Мисля, че това предложение не е базирано на сериозни анализи на кешовия обмен, поне аз нямам информация такива да са направени“, отбеляза банкерът и отхвърли твърденията, че  промените, приети на първо четене от парламента, са банков лобизъм. 

 

"Това е принципът на "Volume Discount" (б.р. отстъпката за физически лица или фирми, които купуват стоки в големи количества). Но това не е значим източник на средства за една банка. Ако се наложи кешовото ограничение, би трябвало да падне таксата за банкови транзакции, тъй като ще се увеличи количеството им", подчерта Хампарцумян. 

Според вносителите на законовите промени от ГЕРБ целта на въвеждането на тавана е ограничаване на сивата икономика и недекларираните доходи. 

Според експертите обаче предприетите мерки са по линията на най-малкото съпротивление и освен да затруднят ежедневните разплащания, няма да постигнат никакъв резултат. 

Хампарцумян коментира и „тревожната информация” от Банката за международни разплащания в Базел, че ни чака нова финансова криза и заяви, че тя е била „интерпретирана прекалено сериозно от медиите у нас”.

„Техният доклад говори за възможни тенденции, които биха могли да доведат до следваща криза. Няма да има банков апокалипсис на базата на този доклад, който беше интепретиран непрофесионално и в заблуждение“, категоричен бе Хампарцумян. 

„Прогнозата за криза е локална медийна интерпретация, на базата на решението, че това е много важен доклад. Това е все едно да твърдим, че НАСА скоро ще обяви съществуването на извънземни”, допълни той.