Администрациите на централните и териториалните органи на изпълнителната власт извършват 1422 услуги, за които изискват 5985 документа, като голяма част от тях се повтарят. Това съобщи шефът на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Росен Желязков след правителственото заседание.

До края на септември всички администрации трябва да извършат детайлен анализ на действащите режими, които могат да отпаднат и на услугите, при които документи ще могат да бъдат обменяни като данни без да изисква техен хартиен носител.

„Темпът на промените в законодателството зависи от процедурите по обществено обсъждане и съгласуване на законите, както и от дейността на Народното събрание. Възможността за плащане с виртуални ПОС-терминали и задължителното им въвеждане в администрациите за плащане на различните видове държавни такси също трябва да се случи до есента“, допълни Желязков.

От септември т.г. администрациите ще бъдат длъжни също така да обменят всички документи и по електронен път, обяви още председателят на ДАЕУ. 

"Това първоначално няма да отмени изцяло физическото придвижване на документите в администрацията, но постепенно те ще се премине електронен оборот", поясни Желязков.