Руският президент Владимир Путин се срещал с уличени в корупция и други престъпления футболни функционери преди избирането на страната за домакин на световното първенство през 2018 г., твърди германският в. "Билд".

Най-тиражният вестник в Европа публикува части от доклада на бившия шеф на етичната комисия на ФИФА Майкъл Гарсия, през 2014 г. първо цензуриран от централата, но после довел до един куп арести, дела и смяна на властта в организацията.

Междувременно тези дни ФИФА също публикува доклада на страницата си в интернет. Там не се посочват преки доказателства, че Русия и Катар са спечелили по нечестен начин домакинствата на мондиалите през 2018-а и 2022 г. Което доведе до въздишки на облекчение и в двете държави.

Те бяха избрани на заседание на изпълкома на ФИФА на 2 декември 2010 г. в Цюрих.

На 8 август същата година Владимир Путин е приел Чък Блейзър, бивш генерален секретар на конфедерация КОНКАКАФ. През юни 2015-а американецът бе изхвърлен от футбола доживот, а щатската прокуратура заведе дело срещу него за корупция, злоупотреба с власт, облагодетелстване от договори за рекламни и тв права и т.н. и т.н.

В периода 24-27 октомври 2010 г. Путин е имал среща с Джак Уорнър, бивш вицепрезидент на ФИФА, който също има доживотна забрана за постове във футбола. Уорнър споделя съдбата на Блейзър.

Следва визита при руския държавен глава на Мохамед бин Хамам, бос на азиатската конфедерация. Това става на 29-30 октомври 2010 г. Бин Хамам също е аут от най-обичаната игра. Той е съден за приемане на подкуп в размер на 6,7 милиона евро преди световното в Германия през 2006 г.

Последен по време (16-18 ноември) при Путин отива Чхон Мон Джун, някога вицепрезидент на ФИФА, отстранен до 2021 г.

Не е известно какво са си говорили функционерите и Владимир Путин. Няма данни, че той нещо им е предлагал, нито пък че те нещо са му искали. 

"Путин не би бил Путин, ако не е взел превантивни мерки", пише "Билд".

Организационният комитет за "Русия 2018" поначало е дал много малко документи за разследването на Майкъл Гарсия. Руснаците се оправдали, че компютрите, с които работели, били наети от фирма и върнати във времето, в което са изискани определени данни.