Хърватия се интересува от закупуването на нови бойни самолети, с които да замени сегашните руски "МиГ-21"съобщи сайтът Total Croatian News.

В средата на юли Министерството на отбраната в Загреб ще изпрати писмо до четири страни. То се надява да получи конкретни оферти до средата на септември.

Писмото ще бъде изпратено до Швеция за самолети "Грипен", до САЩ за Ф-16, до Южна Корея за ФА-50 и до Израел за Ф-16 "Барак".

Ако всичко върви по план, в края на октомври или ноември ще бъдат избрани самолетите, които да сменят остарелите "МиГ-21". Военното хърватско ръководство се надява решение по въпроса да бъде взето през октомври или ноември.

В министерството очакват договорът с доставчика на самолетите да бъде подписан през 2018 г. и през лятото на 2020 г. да пристигнат първите няколко бойни машини.

Планът предвижда веднага да се договори обучение на технически персонал от 40-50 души и на десетина пилоти.

Идеята за новите самолети е на вицепремиера и министър на отбраната Дамир Кръстичевич. Предишните хърватски правителства са забавяли процеса на подмяната на самолетите. Кръстичевич обаче смята, че тя трябва да стане колкото може по-бързо.

Най-вероятно Загреб ще избере между "Грипен" и Ф-16 "Барак", коментират експерти пред Total Croatian News. Шведите вече десет години предлагат самолетите си на Хърватия. А Израел успешно обновява наличните си Ф-16.

Очакват се сериозни спорове дали трябва да се купуват "Грипен", които са двойно по-скъпи, или машини от Израел, които са на възраст между 20 и 30 години, но са доказали ефективността си в не една битка. За Ф-16 "Барак" трябва да бъде получено и одобрението на САЩ.