До 2020 година ще бъдат въведени изцяло електронните учебници и помагала. Това стана ясно на днешното заседание на Министерския съвет. Кабиненът прие "Стратегия за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката" за 2014-2020 година. Проектът трябва да осигури достъп на всички ученици до образователните ресурси и научна информация по електронен път. Онлайн уроците трябва да са достъпни от всяко устройство - настолни компютри, лаптопи, смартфони, таблети и т.н. 

Мотивите за изграждане на общодостъпна електронна платформа са повишаване на интереса на учениците към учебното съдържание, по-атрактивни уроци и по-лесен достъп до знание чрез електронни учебници и учебни помагала. В стратегията са заложени  три етапа - краткосрочен, междинен и дългосрочен, в които постепенно да бъде въведено електронното обучение. 

В първия етап (2014-2015 г.) ще се правят инвестиции, изграждане на едиина вискоскоростна оптична мрежа, която да свързва регионалните инспекторати, както и въвеждане на националната електронна платформа. Предвидено е и обновяване на материалната база в училищата, и по-специално кабинените по информационни технологии, които в момента са в лошо състояние в доста учебни заведения в страната. Друга точка е създаването на безжична интернет връзка, която в момента липсва в много от училищата у нас.

В периода 2016-2017 година трябва да бъдат въведени мултимедийни уроци и помагала, до които да има достъп в реално време, както и технологии, които да позволят ефективно обучение съвместно с други държави. 

Изцяло електронното обучение е предвидено за периода 2018-2020 година, като до края на 2020 г. се очакват не само e-учебниците, но и виртуални класни стаи и лаборатории, национална система за онлайн изпити и външно оценяване.