ГЕРБ ще подкрепи създаването на временна анкетна комисия в парламента за средствата, предоставени на НДК за българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Решението е взето след разговор с премиера Бойко Борисов и шефа на парламентарната група Цветан Цветанов.

От ГЕРБ заявяват, че спазването на върховенството на закона винаги е било водещ принцип за партията.

"Доказали сме многократно, че сме безкомпомисни спрямо корупционни практики от всякакъв характер и към техните извършители. Вярваме, че тази временна комисия ще установи всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС и ще спре спекулациите по темата за неправомерно разходвани средства", казва още от партията.

Днес от БСП заявиха, че ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров и поискаха парламентът да създаде временна анкетна комисия, която да "разследва" какво се случва в НДК.

Повод за изявленията на социалистите стана уволнението на шефа на НДК Мирослав Боршош, който бе върнат на работа на следващия ден. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че има основателни съмнения за корупция. Според нея ГЕРБ свеждат председателството до това кой да открадне едни пари от ремонт на едни плочки.