След решението на американския президент да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, разбираемо е, ако сме леко негативни относно бъдещето на планетата. Със съобщенията за огромни нови пукнатини в антарктическия лед се опасяваме, че предотвратяването на двуградусовото затопляне на планетата може да се окаже само красива илюзия, докато изхранването на света е изложено на риск и всичко звучи твърде мрачно. За щастие обаче, на хоризонта има и добри новини; много от тях идват от Китай.

През последните години страната се стреми да заеме водещи позиции в развиването на „зелен живот“, а наскоро правителството съобщи, че е завършило строителството на най-голямата плаваща слънчева ферма в света. Сега, в опит да се ограничи производството на токсични газове, Китай продължава да проправя пътя с изграждането на един от първите в света „горски градове“, съобщава „Индипендънт“.

Проектиран от Стефано Боери, който вече е проектирал и два вертикални „горски“ небостъргача в страната, градът вече се строи в Люжоу, провинция Гуанси.

След като бъде завършен, новият град ще приюти 30 хиляди души и – благодарение на изобилието от дървета и растения – ще абсорбира почти 10 000 тона въглероден диоксид и 57 тона замърсители годишно, както и ще произвежда около 900 тона кислород годишно. Тези доста впечатляващи числа ще се постигнат благодарение на около един милион растения от повече от 100 вида. А 40 000 дървета ще бъдат засадени във фасадите, на почти всяка възможна повърхност.

Новият „горски“ Люжоу ще се свърже със съществуващия Люжоу чрез поредица от бързи железопътни услуги и електрически автомобили; в него ще има няколко училища и две болници. Също така има планове градът да се направи самодостатъчен по отношение на енергията, благодарение на геотермални и соларни ресурси.

„Разпространението на растенията не само в парковете и градините или по улиците, но и по фасадите на сградите, ще позволи на енергийно самозадоволяващият се град да допринесе за подобряване на качеството на въздуха (абсорбиране на CO2 и фин прах до 57 тона годишно), да се намали средната температура на въздуха, да се създадат шумови бариери и да се подобри биологичното разнообразие на живите видове, генерирайки местообитание за птици, насекоми и дребни животни, обитаващи територията на Люжоу“, пише на сайта на Боери.

Идеята е изумителният архитектурен проект да бъде завършен до 2020 г.

Площад Славейков.