Днешното заседание на ВСС приключи неочаквано и предсрочно, след като по-голямата част от членовете му решиха да напуснат. Мотивът им бе „ставащото отвън“. Въпреки, че в този момент отвън нищо не ставаше, а пред ВСС царяха мир и тишина, пише „Де Факто“.

Става въпрос за импровизирания протест в защита на председателя на ВКС Лозан Панов, провел се по-рано, който към момента на разтурването на заседанието вече беше приключил.

Председател на днешното заседание бе именно Панов, след като  нито правосъдната министърка Цецка Цачева, нито представляващият ВСС Димитър Узунов, се появиха.

Тон за края на сбирката даде председателят на ВАС Георги Колев с думите:

„Предлагам да прекратим заседанието, другите точки трябва да се докладват в спокойна обстановка“.

Към момента на изявлението му ВСС вече бе стигнал до точка 37 от общо 41 в дневния ред, като последната предвиждаше разглеждане на сигнала на „Блиц“ срещу Панов.

Главният прокурор Сотир Цацаров тутакси се присъедини към идеята за прекратяване. Той обясни, че на монитора си вижда публикация в сайт на подсъдим със заглавие: "Болтове пред ВСС в подкрепа на Лозан Панов", а в друг сайт, на обвиняем чете: "Граждани наредиха болтове на прага на съдебния съвет в подкрепа на Лозан Панов".

„Честно казано, някак си този цирк ми идва в повече!“, обяви Цацаров, стана и си тръгна.

От мнозинството го последваха и кворумът се разпадна.

„Тук е имало много протести, имаше опити за самозапалване, имаше агнешки главички, никога изразено отношение срещу наши предполагаеми действия не е водило до прекъсване на заседанието! Нетърпимост към какво се демонстрира от напусналите и от онези, които дори не влязоха?“, риторично запита Соня Найденова.

Тя призова мнозинството да не напуска, но напразно:

"Явно фактическото положение е по-силно от всички правни и житейски аргументи. Каквото и да кажа повече, е безпредметно", каза още Найденова.

На излизане Лозан Панов обяви, че е останал изненадан от прекъсването на заседанието и няма как да го коментира.