„Предвижда се постоянен мониторинг на цените на различни хранителни продукти у нас и в Западна Европа“, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов пред БНТ. 

Той коментира излезлите вчера резултати, според които идентични храни, продавани в България и Германия се отличават по цена и състав. 

Изследвания в страните от Вишеградската четворка вече потвърдиха разликите в качеството на храните на Запад в сравнение с източноевропейските пазари.

„Драстичното разминаване в цените на едни и същи продукти като детските пюрета в Западна Европа и България е изненада - нива от порядъка на 109% са недопустими, най-малко защото българският потребител е по-малко платежоспособен. Децата са ни скъпи в емоционален план, но не трябва да стават скъпи и като издръжка и цена“, изтъкна Порожанов. 

 

„Всичко над 20% е притеснително, да не говорим да разлика от 109 на сто. Все пак, не можем да очакваме търговците да продават на загуба. Ще търсим единен подход за решаване на проблема в рамките на ЕС“, обясни Порожанов.

Сравнителен анализ на земеделското министерство показа разлики в състава на 7 от 30 изследвани продукта, които се продават на българския и западноевропейския пазар. Най-сериозни са разминаванията при млечните продукти и детските храни. 

Разминавания има и в състава на шоколадите, а най-незначителни са при месните изделия.

„Нашият потребител не се различава по манталитет и вкус от средния западноевропейски потребител“. Така коментира земеделският министър твърденията на мултинационалните компании, че разликите в съставките се дължали на регионалните вкусови предпочитания. 

От 30-те тествани продукта 16 се продават у нас на доста по-високи цени. Най-фрапантен е случаят с два вида детски пюрета, които струват приблизително двойно по-скъпо отколкото на запад. 

Българското проучване за двойния стандарт при храните ще бъде представено на следващото заседание на съвета на европейските министри на земеделието.

Утре Румен Порожанов ще се срещне с представители на Комисията за защита на потребителите и потребителските федерации.