Близки роднини или документирани търговски отношения се изискват за придобиване на американска виза за гражданите на шест страни с преобладаващо мюсюлманско население. Критериите бяха обявени след като Върховният съд частично одобри забраната за влизане на граждани на Сирия, Судан, Сомалия, Либия, Иран и Йемен. Според новите правила през следващите 90 дни граждани на шестте страни, които нямат близък роднина САЩ, няма да могат да влизат в страната.

Изискванията се отнасят и за всички бежанци, които търсят убежище в САЩ. Те обаче няма да засегнат хората с вече издадени визи.

Според инструкциите на Държавния департамент кандидатите от шестте страни трябва да докажат родствена връзка с родител, брат или сестра, дете, съпруг или съпруга, зет или снаха, които вече живеят в САЩ. Същото изискване важи и за търсещите убежище в САЩ. 

Баби и дядовци, внуци, лели, чичовци, племенници, братовчеди, годеници или други далечни членове на семейството не се считат са близки родственици и пребиваването им в САЩ няма да бъде достатъчно основание за получаване на виза.

Професионалните отношения, които да послужат като база за издаване на американска виза, трябва да бъдат "формални, документирани" и да не са създадени единствено с цел заобикаляне на забраната. Журналисти и работници, които имат валидни трудови договори или официални покани, ще бъдат изключение от общите правила. Същото се отнася и за студенти в американски университети.

Хотелски резервации или договори за наем няма да бъдат признавани, дори да са предварително платени.

Правилата са разпратени до всички американски посолства и консулства. Те влизат в сила от днес.

В понеделник Върховният съд премахна отчасти наложеното от по-нисши съдебни инстанции ограничение върху забраната на Тръмп за влизане в САЩ на граждани от страни с преобладаващо мюсюлманско население. Съдът реши забраната да остане в сила, но да не се отнася за хора, които имат близък роднина в САЩ или работят за американски работодатели.

Решението на Върховния съд дава само опорни точки и от понеделник служители на Държавния департамент, министерството на правосъдието и министерството на вътрешната сигурност, са работили за изясняване на правилата.

Забраната на Тръмп за влизане на чужденци в САЩ, наложена през януари, доведе до хаос на летища в целия свят, но налагането на новите правила не се очаква да предизвика проблеми. Първоначалната забрана беше блокирана от съдии. По-късно президентът предложи нова забрана, този път отнасяща се само за гражданите на Сирия, Судан, Сомалия, Либия, Иран и Йемен. Решението на Върховния съд в понеделник допълнително ограничи броя на засегнатите от забраната.

Правозащитни организации се борят срещу забраната още от обявяването й от президента през януари. Според Тръмп обаче, тя е необходима, за да бъдат спрени терористите, които искат да влязат в САЩ.