Лидерът на БСП Корнелия Нинова на няколко пъти през последните дни заяви, че партията ще подкрепи идеята за създаване на единен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта. С комсомолски плам Нинова отсече:

"Крайно време е политически фигури, специалисти и професионалисти, не с думи, а с действия да доведат битката с корупцията по високите етажи до край. Дотук бяха приказките".

До съвсем скоро обаче БСП не подкрепяше единен антикорупционен орган дори само на приказки. В миналия мандат една от основните теми бе приемането на антикорупционен закон, изготвен от екипа на тогавашния вицепремиер Меглена Кунева. Една от основните идеи в него бе именно създаването на такъв орган. Вярно, около неговото конструиране имаше някои съмнения и опасения, че той може да бъде използван за политическа разправа, вместо за борба с корупцията. Поведението на БСП обаче бе крайно неконструктивно. Целта на социалистите  - и не само тяхната - очевидно не бе да се усъвършенства предложения от управляващите тогава орган, а изобщо да не се приеме предложения закон.

Особено интересно и актуално е, че създаването на единен антикорупционен орган бе едно от предизборните обещания на ГЕРБ и фигурира като заявка в предизборната програма на правителството. Идеята е формулирана така - нов антикорупционен закон, който ще обедини фрагментираното законодателство и ще създаде единен антикорупционен орган на основата на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.

В миналия мандат и патриотите бяха против такъв закон, докато сега явно и те са омекнали. Разбира се, много ще зависи от това какви текстове в крайна сметка ще бъдат приети, ако въобще това се случи.

Така че ако Нинова и БСП са искрени в заявките си за антикорупционен орган - ще имат чудесна възможност да преминат от сферата на приказките към сферата на делата. Според плановете новият закон трябва да е готов като проект през есента и евентуално да бъде приет до края на годината, за да бъде отчетен в следващия мониторингов доклад на ЕК.

Откакто сме в ЕС у нас бе прието достатъчно много антикорупционно законодателство. Бяха създадени и органи, които да се занимават с един или друг аспект на корупцията - за отнемане на имущество, за конфликт на интереси и т.н. Тези закони и тези органи работят с различна степен на успеваемост. Общото между тях е следното - всички закони и всички органи по темата бяха създадени с огромно нежелание от страна на мнозинството на политиците. При това без разлика от партийната принадлежност.

Съвсем скоро ще разберем дали Нинова е искрена и дали БСП е преживяла катарзис по темата. Или просто разчитат на късата памет на избирателите, както са правили неведнъж.