Германското правителство е против това турският президент Реджеп Ердоган да говори пред свои сънародници в Германия. От Русия, където е на посещение, германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че искането на Ердоган "не се вписва в политическия контекст", а и не е уместно на фона на конфликтите между Германия и Турция.

Тази позиция е съгласувана и с германската канцлерка Ангела Меркел, обяви в Берлин правителствен говорител. Габриел се позова и на проблеми със сигурността: срещата на Г-20 е изчерпала капацитетите на полицията, поради което тя няма възможност да отдели допълнително сили за гарантиране на сигурността по време на въпросната проява.

Преди това стана ясно, че турският президент Ердоган е поискал официално разрешение да говори пред свои сънародници в Германия по време на срещата на върха на Г-20, която ще се проведе на 7 и 8 юли в Хамбург.

Не искаме чужди конфликти

В позицията на германското правителство се уточнява още, че три месеца преди парламентарните избори в Германия няма да бъдат допускани никакви агитационни прояви на чужди политици от страни извън ЕС, още повече, когато въпросните изяви "имат за цел да пренасят вътрешнополитически конфликти на чужди страни в Германия", заяви Зигмар Габриел. Той каза още, че въпросното решение се отнася не само за политици от Турция.

В една от първите реакции на опозицията, лидерката на лявата фракция в Бундестага Сара Вагенкнехт призова правителството в Берлин да не допуска подобна проява на Ердоган: "Не може Германия да предоставя своите зали и стадиони на човек, за да пропагандира той един режим, който не спазва човешките права и потъпква нашите ценности", заяви тя пред обществената телевизия ARD.

Последната публична изява на Реджеп Тайип Ердоган пред негови сънародници в Германия се състоя през май 2015 година в Карлсруе. Тогава той вече беше избран за президент на Турция. Преди референдума за промяната на турската конституция Берлин забрани на някои турски политици да водят предизборна агитация в Германия. Това силно обтегна отношенията с Анкара.