Фондът за гарантиране на влоговете даде разрешение на синдика на изпадналата в несъстоятелност през 2014 г. КТБ да започне процедура по продажба на 100% от капитала на дъщерната й ТБ "Виктория" .

Срокът за подаване на писма за интерес към придобиването е до 21 юли 2017 г. 

„С оглед гарантиране на прозрачност на процедурата по продажбата на "Виктория" е публикуван маркетинговият документ за инвестиционна възможност, заедно с придружително писмо към него, който да информира потенциалните купувачи“, уточняват от фонда. 

Това не е първият опит на синдиците да продадат „Виктория“, която е изцяло собственост на КТБ. Миналата година на два пъти имаше удължаване на срока за удължаване на оферти. 

През март БНБ отказа на „Търговска банка Д“ (бившата Демир банк) да придобие „Виктория“. 

Според Централната банка това не би гарантирало създаването на устойчив бизнес модел и би изисквало постоянна капиталова и ликвидна подкрепа от банката - собственик. 

Във фаталната за банковата система 2014 г. тя също бе поставена под специален надзор, но бе отворена през декември същата година, за разлика от компанията си майка. 

След стрес-тестовете банката показа подобрен резултат, което бе поводът синдиците на КТБ да удължат срока за оферти за придобиването на „Виктория“. 

Документът за продажбата можете да видите ТУК.