"Ботев" (Пловдив) записа впечатляваща победа с 3:1 като гост на албанския "Партизани" (Тирана) в първия предварителен кръг на турнира Лига Европа. Ответният мач е след седмица на стадион "Лазур" в Бургас.

"Канарчетата" до голяма степен си осигуриха участие във втората пресявка, където и препятствието е по-голямо - "Бейтар" (Йерусалим) или унгарският "Вашаш".

Албанският тим започна с много самочувствие. Благодарение на това, че през миналата година тимът стигна до последния плейоф за груповата фаза на Лига Европа. И че от 6 месеца не бе допускал загуба в първенството на Албания и в турнира за купата на страната.

Увереността в успеха на "Партизани" бе подплатена с гола на Сукай за 1:0 в 5-ата минута. Нататък обаче "Ботев" доминираше и пропусна да запише по-изразителна победа, с което и да направи реванша още по-протоколен.

В 27-ата минута изигралият страхотен мач Омар Косоко изравни с шут от около 23 метра. Чудо е, че "Ботев" не изравни още до края на полувремето. 

Доминацията на "жълто-черните" продължи и след почивката. След малко повече от час игра Тодор Неделев направи пълен обрат - 2:1. И отново страхотен гол - с удар в горния ляв ъгъл от 25 метра.

След това "Ботев" отстъпи инициативата. Въпреки това в 88-ата минута "канарите" стигнаха до по-убедителен успех, благодарение на гола на Омар Косоко в 88-ата мин.

Чудо ще е, ако "Ботев" отпадне, а представянето на пловдивчани впечатли във вечер, в която българският клубен футбол изненада скептиците. "Левски" спечели също с 3:1 срещу "Сутиеска" (Черна гора), а "Дунав" падна с минималното 0:1 от "Иртиш" като гост.