Всяко ново училище в Турция ще трябва да има отделни стаи за молитва за момчета и момичета, съобщи Юронюз.

Това предвиждат новите правила, изготвени от Министерство на образованието в Анкара и вече публикувани в държавния вестник.

Същото нещо са призовани да направят и съществуващите сега обществени и частни училища, които са под надзора на държавата. Според новите правила всяко ново училище трябва да има стая за измиване, джамия, директорски кабинет, административна стая, кухня, трапезария, столова, кафене, гардероб, съблекалня, стая за архиви, достатъчно на брой тоалетни и умивалници.

Стаите за молитва ще бъдат изградени за мюсюлмански обреди.

Това предизвика недоволството на синдиката на служителите в сферата на образованието и науката. Според тях това изискване противоречи на турската конституция. Според учителския синдикат това правило може да отгледа набожно поколение, което може да бъде използвано за следене на учениците и учителите във време, в което държавните служители в Турция са подложени на засилени проверки, а хиляди бяха уволнени.

Над 130 000 цивилни служители, сред които учители, преподаватели и други загубиха работата си след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.