Днес се навършват 46 години от гибелта на Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков, които на този ден през 1971 г. загинаха трагично.

Легендарните футболисти на "Левски" и националния отбор си отидоха от този свят на 30 юни 1971 г. в тежка автомобилна катастрофа на стария път край Витиня. Те се бяха отправили за юбилеен мач във Враца с легендарното бежово "Алфа Ромео" на Гунди. Автомобилът се блъска в камион, запалва се и двамата с Котков умират на място.

Днес, 46 години след трагедията на Витиня, България все още ги помни. Младите слушат историите за тяхното майсторство и човешки достойнства, а по-възрастните все още не могат да повярват, че ги няма.

Тъгата по Гунди и Котков не е просто тъга по двама велики играчи. Загубата на доблестни хора винаги боли. Имената на Гунди и Котков припомнят, че има легенди, които не умират.

Приказката за Георги Аспарухов и Никола Котков се разказва от бащи на синове до ден-днешен и не позволява пламъкът на величието им да угасне. Те останаха във футболната и обществена памет със своя чар и елегантност. За кариерата им е написано и казано всичко. Победите и попаденията с "Левски", с националния отбор и с "Локомотив" (София) - на Котков, който е юноша на "железничарите", ще се помнят завинаги.

Те обаче бяха почти всенародни любимци, защото притежаваха и невероятни човешки качества.

Днес в 11:00 часа тимът на "Левски", който вчера спечели с 3:1 срещу "Сутиеска" в Лига Европа, треньорският щаб, ръководството, служителите, ветераните, спортни деятели и привърженици ще поднесат венци и цветя на Централните софийски гробища, където са положени тленните останки на двете легенди.