Управляващи и опозиция единодушно одобриха на първо четене поправката в Закона за МВР, която ще позволи полицаите да получат паричната равностойност на липсвашите им от 2012 г. насам униформи. Става дума за около 30 млн. лв..

Проектът е на ГЕРБ и бе внесен, след като полицейските синдикати обявиха първи протест на 5 юли - празника на МВР. Едно от исканията е именно решаване на казуса с униформите, които през последните години служителите плащат от джоба си. Законът не позволява полицаите да получат парите за дрехи "на ръка", както това се случва за цивилните служители на МВР.

От ГЕРБ призоваха казусът с униформите да не се политизира. От БСП обявиха, че ще подкрепят проекта, но попитаха защо той се внася една сега. Депутатът Драгомир Стойнев от левицата предложи и отговор:

"Предлагате решение сега, защото ви е страх. Страх ви е от протести. А отношението ви към полицаите стана ясно от репликата на министър.председателя ли, който предупреди "на не крадат" гориво като отпаднат лимитите за гориво на патрулните коли. Това е обидно, това е отношението ви", възмути се той.

Обвинението ядоса Цветан Цветанов от ГЕРБ, който от трибуната отвърна, че за да няма униформи за полицаите толкова години, виновно е управлението на БСП и кабинета "Орешарски". Точно тогава МВР не обявило обществени поръчки за полицейските дрехи, това станало през 2015 г. и сега - през 2017-а, по думите на Цветанов, служителите започнали да получават дрехи.

"Вие управлявате от 2009 г. насам. С прекъсване от 1 година. Да обвинявате БСП е нахалство", отвърна му Стойнев. 

Социалистите заявиха още, че проблемите в сектора се задълбочават, а основното искане на полицаите и сега преди протестите е увеличение и на заплатите. Стойнев припомни, че именно правителствата с участие на БСП са тези, по чието време е имало увеличения на заплащането в МВР - през 2008 г. и по времето на Орешарски. 

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манов призова "както преди години политиците деполитизират МВР, сега политиците да се департизират по проблевите на полицаите". 

Славчо Велков от левицата на свой ред се обърна към Цветанов с арабска поговорка:

"Косми ми поникнаха на езика да ви обяснявам", заяви той, припомняйки, че още по време на предизборната кампания в лична среща с Цветанов го е предупредил за големия проблем и му е заявил, че с обещанията за назначаване на полицай във всяко село дори панталони няма да могат да им купят.

Вчера след среща с министъра на вътрешните работи Валентин Радев от синдиката СФСМВР обявиха, че решението за протести остава, заедно с настояването за увеличение на заплатите. И стъпката с изплащането на униформи не е достатъчна. 

Не стана ясно защо вносителите на промените в Закона ва МВР от ГЕРБ не поискаха още днес те да бъдат и гласувани на второ четене, при положение, че бяха подкрепени напълно единодушно от залата - дори без гласове "въздържал се". Това би позволило по-бързо влизане на разпоредбата в сила. Запонопроектът предвижда в рамките на 1 месец след окончателното му приемане вътрешният министър да напише наредба как точно ще се изплащат парите за униформи на полицаите.