Ден, след като т.нар. НДК-гейт придоби нов развой с решението на изпълнителния директор на Двореца Мирослав Боршош да се оттегли, докато текат проверките в дружеството, новият принципал - министърът на културата Боил Банов, представи новото ръководство на НДК.

Едната новина - досегашният председател на Съвета на директорите Борислав Велков - човекът, който за един ден зае поста на Боршош, след като министър Лиляна Павлова го уволни, ще продължи да е шеф.

Изпълнителен директор на НДК ще е Ангел Митев – до днес той е изпълнявал длъжността в държавното дружество с принципал Министерството на културата “Реставрация”. Знимава се от много години със строителство, обясни министър Банов. 

Останалите членове на Съвета на директорите са Красимир Петков, който е инженер, юристката Росица Бачева, Татяна Цветанова – юрисконсулт на Министерството на културата, съобщи министърът.

"НДК вече е част от Министерството на културата, върна се, където му е мястото. С оглед на ключовото събитие за страната, в което Дворецът ще е участник, - Председателството на Съвета на ЕС, днес не говоря за културни политики, а за решенията за подготовката на сградата. В този смисъл моят избор за изпълнителен директор и Съвет на директорите на този етап е свързан с обстоятелството ремонт, завършване на ремонта в срок и поемане на председателството", обясни Банов.

По думите му ръководството на НДК в момента е временно решение и е избирал хора, които са наясно със ситуацията и буквално от първия ден на постовете си ще могат да взимат решения и да слагат подписите си под документи. Министър Банов припомни, че предстои спешна обществена поръчка за сигурността на НДК, в която има и изисквания на Европейската комисия, а Министерският съвет е отпуснал 12 милиона лева на НДК за целта. 

"Към момента изборът не е съсредоточен върху творческата част в НДК, а върху свършване на свръхзадачата, първостепеннатата задача – качествено, в срок и законосъобразно приключване на ремонтните дейности", декларира той.

Министърът отказа да отговаря на въпроси какво е финансовото състояние на дружеството "Национален дворец на културата - Конгресен център" АД, на което вече е принципал, както и как се е управлявало. По думите му "в момента текат толкова проверки, че ще е нелепо да отговарям на този въпрос"

"Искам да благодаря на Мирослав Боршош за направеното с Двореца. По отношение на културните му политики аз съм негов твърд подрръжник и обликът на НДК като подкрепа на творци и проекти, създаване на нови пространства е нещо, което аз категорично подкрепям. И смятам, че трябва да се продължава по този път. В този смисъл решението му да се оттегли – подкрепям го, считам за нормално и очаквам при позитивен резултат да го поканя отново на работа.", каза Банов.

Новият стар председател на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков бе и човекът, който след възстановяването на Боршош от премиера Бойко Борисов пусна снимки, за които твърди, че са от (нечий) писмен разговор, провеждан със служител на НДК. В тях се говори за "спускане" на точки как да се гласува при класирането на офертите за изпълнител на ремонта на НДК. Служителят на име Иван Беров категорично отрече да е водил подобни разговори и нарече изнесеното манипулация.

Велков е бивш шеф на зала "Арена Армеец" в София, консултирал е и е работил по изграждането и на други спортни зали в страната - една от гордостите на управленията на ГЕРБ.