Президентът на Франция Еманюел Макрон разпространи през седмицата свой официален портрет. Снимката е направена от бретонския фотограф Соазиг Моасониер, който се грижеше за образа на Макрон и по време на кампанията. Кадърът е внимателно подреден и е пълен със символи – от позата на президента до избора на книгите (Де Гол и Стендал), отворени на конкретна страница, пише "Файненшъл таймс".

Президентският портрет е стара традиция. Той ще бъде окачен във всяко кметство във Франция. Всеки държавен глава досега и избирал как да изглежда на портрета и така да изпрати послание до нацията.

Франсоа Оланд бе подиграван за това, че бе сниман на сянка в градината на Елисейския дворец. Макрон е внимавал повече. Елисейският дворец дори разпространи видео от подготовката за снимката.

39-годишният Макрон опитва да си изгради образ на държавник. Това бе най-видно в тържествената му реч в нощта на изборите, която бе заснета пред Лувъра и напомняше на победната реч на Франсоа Митеран пред Пантеона през 1981 г. При встъпването си в длъжност Макрон зае военна поза като се снима във военен джип по Шанз-Елизе.

Ето го официалния портрет на Макрон и посланията, които отправя – така както са разчетени от екипа на „Файненшъл таймс”.

Аз съм модерен, спокоен и уверен лидер – Макрон е пред бюрото си, облегнат назад, усмихнат.

Аз съм глътка свеж въздух – Вратите на Елисейския дворец са отворени към градината.

Аз съм патриот – Статуетка на петел.

Стремя се към величието на човека, спасил Франция от партизанските боричкания – Военните мемоари на Де Гол.

Аз съм от технологичното поколение – Два айфона на бюрото.

Стандартно, но важно за най-проевропейския президент от поколение насам – Знамето на ЕС.

Аз съм господар на личния си график и на съдбата си – Златен часовник.

Аз съм над всекидневната мелачка на управлението – Никакви други листове или папки.

Аз владея положението – Здраво хванат за ръба на масата.