Специалната прокуратура на Македония поиска арест за бившия премиер Никола Груевски, предаде БГНЕС.

Шефката на прокуратурата Катица Янева ще иска задържане за общо 18 обвиняеми. Сред тях са бившият директор на Дирекцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, както и бившите министри Миле Янакиевски, Гордана Янкуловска, Елизабета Канчевска-Милевска и скандалният журналист Драган Павлович-Латас, който бе главен редактор на телевизия "Сител".

Груевски и Янакиевски - ексминистър на транспорта и комуникациите, вече са с повдигнати обвинения за незаконно финансиране на предизборна кампания, нарушаване на избирателните права и получаването на награда за противозаконни действия.

Гордана Янкуловска е обвинена за участие в престъпнна група, нарушаване на избирателното право, злоупотреба със служебното положение и фалшифициране на лични документи.

"Досега в историята на Република Македония не е имало подобно класическо преследване на ВМРО-ДПМНЕ. Всичко това е с цел да бъде унищожена партията. Става въпрос за политически, а не за съдебен процес. Специализираната прокуратура се превърна в офис на Социалдемократическия съюз (СДСМ)", заяви Никола Груевски.

И допълни:

"Единственият ни грях е, че в продължение на 11 години защитавахме националните интереси."

Спецпрокуратурата, която се ръководи от Катица Янева, бе създадена по време на споразуменията от Пържино през 2015 г. Те бяха подписани от четирите тогавашни парламентарни партии - ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, СДСМ на Зоран Заев, Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети и Демократичната партия на албанците (ДПА) на Мендух Тачи. Мандатът на прокуратурата бе 18 месецd и той изтича днес.

В публичното пространство, а и от самата Специална прокуратура на няколко пъти бе повдигнат въпросът за удължаването на нейния мандат. От началото на месеца бившата югорепублика има ново правителство, ръководено от Зоран Заев. В близките седмици предстои и смяната на сегашния главен прокурор Марко Звърлевски.

Никола Груевски бе министър-председател на Македония от 26 август 2006 до 18 януари 2016 г.