Крайнодясната вълна в Европа не е отминала въпреки победата на проевропейския кандидат Еманюел Макрон над крайнодясната Марин Льо Пен в балотажа на президентските избори във Франция през май, каза днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той отчете като слабост на институциите, че не винаги успяват да обяснят ЕС на разбираем за обикновените хора език.

"Опасността от крайнодесните сили още съществува, не вярвайте, че е отминала", каза Юнкер на съвместна пресконференция с естонския министър-председател Юри Ратас в столицата на страната Талин. "Льо Пен получи 11 милиона гласа, не само от млади хора".

Юнкер коментира темата в отговор на репортерски въпрос за привлекателността и разбираемостта на ЕС при официалното поемане на неговото ротационно шестмесечно председателство от Естония.

"Не вярвам, че младите хора хора ще бъдат привлечени от опростенчеството и популистката реторика на крайната десница", каза Юнкер.

Той припомни, че е инструктирал комисарите си да пътуват в държавите членки и да бъдат близо до обикновените хора.

"Старая се да не използвам технически думи, когато се обръщам към европейците", каза председателят на комисията. "Длъжни сме да можем да се обясним разбираемо... Опитваме се да сме близко до хората. Не сме затворници в Брюксел".

Ратас заяви, че на фона на проблемите с миграцията и "Брекзит" Естония ще  се постарае да покаже през председателството си, че "ЕС е нещо положително и го чувстваме така".

Главната цел на председателството е да запази и укрепи единството на ЕС, каза Ратас. Приоритетите на председателството включват отворената и иновативна икономика, сигурността, дигитализацията, където Естония е признат европейски лидер и включващия и устойчив растеж.