Европа днес се прощава с Хелмут Кол, бившия германски канцлер (1982-1998 г.), останал в историята като обединител на страната си и на Европа. 

По желание на семейството на покойника той няма да получи германско държавно, а европейско погребение. Траурната церемония ще бъде в Европейския парламент в Страсбург - граничния град между Германия и Франция на Рейн, пазещ спомена за европейските войни и помирението. България е представлявана от премиера Бойко Борисов на церемонията.

Кол почина в дома си в родния си Лудвигсхафен, индустриален град на Рейн, на 16 юни. Изминалите оттогава две седмици бяха пълни с дискусии за прощаването се него - как то едновременно да почете подобаващо делото му и да спази желанията на близките му, които според немските медии са отказали официални държавни почести.

Кол, най-дълго управлявалият (16 години) германски канцлер след Ото фон Бисмарк, успя да убеди тогавашните лидери на САЩ  и на Съветския съюз Джордж Буш старши и Михаил Горбачов да приемат обединението на Западна и Източна Германия при разпада на източния блок през 1989 г. През 1992 г. той подписа Маастрихтския договор, поставил начало на общите институции и политики на ЕС и на единната му валута. Неговото лидерство по-късно позволи разширяването на ЕС с държавите от Централна и Източна Европа. През 1998 година държавните и правителствените ръководители от ЕС го обявиха за "почетен гражданин на Европа" и той стана първият след отеца-основател Жан Моне, удостоен с това звание. 

Големият ковчег на Кол (той беше висок 1,93 м.) ще бъде обвит само в синьото европейско знаме с жълти звезди, а първите два реда седалки в залата ще бъдат демонтирани, за да могат осем германски военни да го внесат, съобщи "Политико".

Изданието посочи, че колкото бившият канцлер е обединявал сънародниците си приживе, толкова сега той ги е разделил. 

Вдовицата му Майке Кол-Рихтер е искала на траурната церемония да говорят само чуждестранни гости и думата да не взема сегашният канцлер Ангела Меркел. Нещо повече, г-жа Кол-Рихтер е искала сред ораторите да бъде и унгарският министър-председател Виктор Орбан, един от острите критици на Меркел в Европа. Били са нужни доста усилия да бъде убедена вдовицата да се откаже от тази идея.

Меркел дължи политическото си издигане на покойния канцлер, беше дори наричана "момичето на Кол", но не се поколеба да се отрече от него и да го осъди, когато той завърши кариерата си опетнен от скандал с финансирането на християндемократическата си партия.

Меркел в крайна сметка ще говори на двучасовата церемония заедно с френския президент Еманюел Макрон, но в края, а не в началото. То ще принадлежи на лидерите на евроинституциите - Антонио Таяни - председател на Европарламента, Доналд Туск - председател на Европейския съвет, Жан-Клод Юнкер - председател не Еврокомисията.

По искане на госпожа Кол-Рихтер ще има "лични прощални послания" от руския министър-председател Дмитрий Медведев, от бившия американски президент Бил Клинтън и от бившия испански премиер Фелипе Гонсалес. 

Според неназовани източници, цитирани от "Политико", Юнкер, който е смятал Кол за ментор и близък приятел, вероятно е изиграл роля да убеди близките на покойника да изключат Орбан и да включат Меркел в списъка на ораторите. 

“Изгубихме верен приятел  на комисията", е казал Юнкер на комисарите при вестта за кончината на Кол според източници, присъствали на закритото заседание. “Загубихме канцлера на германското единство... На него дължим, че ЕС успя да се разшири в Централна и Източна Европа”. Според изданието Юнкер е хвалил Кол за това, че е бил едновременно германец и европеец, "без да изпада в глупав патриотизъм".

Кол може да създаде прецедент и с кончината си, създавайки модел за държавно европейско погребение, в което институциите и националните власти - в случая на Германия и Франция - имат и споделят роли и отговорности, посочва "Политико".