На 89 години днес почина французойката Симон Вей, бивша председателка на Европейския парламент, защитничка на правата на жените, оцеляла от нацисткия лагер на смъртта Аушвиц.

Тя става известна в страната си като министър на здравеопазването, като се преборва за по-лесен достъп на жените до противозачатъчни през 1974 г. и за легализирането на абортите през 1975 година след ожесточен парламентарен дебат.

На първите преки избори за Европейски парламент през 1979 . печели място в него, а по-късно става негова председателка, първата жена, която заема този пост. Вей служи като евродепутат до 1993 г. Оглавява групата на либералите, печели престижната европейска награда "Карл Велики".

Между 1993 и 1995 година се връща в националната политика и работи като държавен министър и министър на здравеопазването и социалните въпроси в правителството на Едуар Баладюр. 

През 1998 г. става член на Конституционния съвет, но през 2005 г. излиза в отпуск от него, за да участва в кампанията за подкрепа на проекта за европейска конституция. Той се провали, след като бе отхвърлен на референдуми във Франция и Холандия същата година.

През 2010 година Вей става една от 40-те  "безсмъртни" на Френската академия - особено висока чест в нейната страна.

Родена като Симон Жакоб в семейството на еврейски архитект в Ница през 1927 г., през 1944 година тя е арестувана и депортирана с цялото си семейство.

Брат ѝ и баща ѝ изчезват безследно, след като са депортирани в източна Европа. Самата Симон Вей е пратена с по-голямата си сестра и с майка си първо в Аушвиц, после - в Берген-Белзен. Майка ѝ умира малко преди освобождението. 

Другата ѝ сестра, Дениз, участва в съпротивата, арестувана е и изпратена в концентрационния лагер Равенсбрюк. Сестрите оцеляват в лагерите, но най-голямата, Мадлен, умира в автомобилна катастрофа през 50-те години на миналия век.

След войната Симон Жакоб, която се е дипломирала като юристка, се отказва от кариерата на адвокат, за да работи в министерството на правосъдието, а след това - да се посвети на политиката.

Повече от 60 години тя е омъжена за Антоан Вей, с когото имат три деца.