Фархана Мауте - една от най-богатите жени във Филипините, създаде най-страшната и най-силна ислямистка групировка в Югоизточна Азия, пише Ройтерс.

В момента групировката "Мауте" контролира половината град Марауи на южния остров Минданао и близо месец успешно се съпротивлява на правителствените войски. По-рано тази седмица бяха открити и няколко обезглавени трупа на местни жители.

В миналото Мауте е било богато и влиятелно семейство на Минданао. Това е матриархално семейство - нещо твърде необичайно както за католическа страна като Филипините, така и за мюсюлманския свят.

Филипините е една от едва двете християнски държави в Азия (другата е джуджето Източен Тимор). Мюсюлманите съставляват по-малко от 6 на сто от нейните 100 милиона жители. Те живеят на юг. Там действа групировката "Абу Сяяф", извършила досега не един и два атентата и спечелила десетки милиони долари от откупи за освобождаването на заложници. Преди три години дейността си прекрати Ислямският фронт за освобождение „Моро“ (ИФОМ). Сега дойде часът на „Мауте".

Матриарх на фамилията е 60-годишната Фархана Мауте. Тя притежава огромни парцели земя на Минданао и в столицата Манила, който е на най-големия остров Лусон. Собственик е и на строителни компании.

Допреди две години Фархана Мауте е била напълно неизвестна извън родния си остров. Днес обаче "Мауте" е най-голямата и най-опасна ислямистка групировка в южната част на Филипините. Тя се врече във вярност на "Даеш". А преди месец нейните бойци завладяха част от Марауи. До този момент в битките там са загинали 360 души. Властите се опасяват, че бруталната градска война на "Мауте" цели създаването на халифат в Югоизточна Азия.

Филипински правителствени части патрулират в освободените райони на град Марауи. Снимки ЕПА/БГНЕС

Фархана Мауте е родом от град Бутиг, недалеч от Марауи. Тя е изключително влиятелна поради своето богатство. И, подобно на много кланове, Мауте също си имат своя частна милиция. Тя се оглавява от седмимата синове на Фархана.

Кланът Мауте се изправил срещу властите, когато избухнал спор с кмета на Бутиг - Димнатанг Пансар, за поръчки за строителство. Спорът прераснал в кървава вендета. Към Мауте се присъединили идруги по-малки групировки. В Марауи те образували общ фронт срещу правителството.

Съществува и друга версия за клана Мауте. А тя е, че неговите членове само плашат хората, като се представят за ислямски терористи. Докато в действителност всичко е само бизнес.

Така смята Джоузеф Франко - изслредовател от сингапурското Училище за международни проучвания "С. Раджаратнам".

Макар да е дълбоко религиозна, няма данни Фархана Мауте да се е радикализирала, смята Франко.

"Тя е само една бизнесдама. Но нейният клан влезе в лют политически спор с кмета на Бутиг. Вероятно това й докара главоболия", изтъква бивш военен офицер от филипинската армия от Марауи.

Филипински войници претърсват къщи в Марауи в търсене на укриващи се ислямисти.

Двама от синовете на Фархана Мауте - Омархаям и Абдулла, са учили в Близкия изток. И за тях обаче няма данни да са се радикализирали.

Самата Фархана бе свързвана с бившия военен командир на споменатия вече фронт „Моро“ -  бунтовническа групировка, с която филипинското правителство подписа мирно споразумение през 2014 г. Преди това кланът Мауте осигурявал терени за обучение на бойци от ИФОМ.

Този месец и Фархана Мауте, и съпругът й Каяморе, по професия инженер, бяха арестувани. синовете им обаче са на свобода. Предполага се, че те се сражават в Марауи.

"Амак" - новинарската агенция на "Даеш", не споменава нищо за самите Мауте, макар да твърди, че бойците им контролират големи части от града.

Най-страшната новина от Марауи дойде на 28 юни. Тогава бе съобщено, че тамса намерени 17 трупа на цивилни граждани. Пет от тях били обезглавени - сигурен знак, че там действат ислямисти.

Битката за града все още продължава. И властите предупредиха, че обкръжените джихадисти могат да избият още хора просто така, за отмъщение.