Ракетно-ядрената програма на Северна Корея изисква решителен отговор и времето на стратегическото търпение на САЩ към безразсъдния и брутален режим в Пхенян е приключило. Това заяви американският президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Той говори пред журналисти заедно с дошлия на посещение в САЩ нов южнокорейски президент Мун Дже Ин.

"Ние работим в тясна връзка с Южна Корея и Япония, както и с други партньори по света, по серия от мерки - дипломатически, икономически и в сферата на сигурността, за да защитим нашите съюзници и нашите граждани от заплахата, позната като Северна Корея", каза Тръмп.

Президентът на САЩ определи съюзническите връзки между Вашингтон и Сеул като "крайъгълен камък на мира и сигурността в тази много, много опасна част на света".

Тръмп призова другите регионални сили и всички отговорни държави да подкрепят американските усилия за ефективно прилагане на санкциите срещу режима в Пхенян. Той не назова конкретни страни, но беше ясно, че има предвид Китай - единственият останал съюзник на КНДР.

Вчера САЩ за първи път наложиха санкции срещу една китайска банка, обвинена, че улеснява транзакции на компании, свързани с разработването на севернокорейски балистични ракети.

През март американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че военни действия срещу Северна Корея са "опция, поставена на масата". Той отправи предупреждението си по време на посещение в Южна Корея.