"Тези намеци не трябва да остават на махленско ниво, каквото бе зададено в публичното пространство. Те трябва да бъдат проверявани."

Така Румяна Бъчварова - шефка на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов, коментира пред БНТ спора около НДК между уволнения, възстановен и напуснал директор Мирослав Боршош и министър Лиляна Павлова. Така Бъчварова отговори на въпроса дали спорът не е предизвикал намеци, че в НДК има злоупотреби.

Скандалът "НДК"

Според Бъчварова на обсъждането на въпроса за двореца подобава сериозният тон:

"За мен ситуацията беше криза на управлението в това дружество, което, както всички знаят, от 2011 г. има своята легитимна юридическа норма. Дотогава НДК бе управляван извън всякакви норми и закони. Целта на институцията е да генерира средства, за да ги инвестира в културата. Заради председателството на ЕС се въложиха допълнителни нетипични задачи като ремонта. Това е трудна за решаване задача. Времето се скъсява, проблемите се натрупват. Изправихме се пред това да не се изпълни навреме ремонтната дейност".

Бъчварова смята, че в момента и Боршош, и Павлова имат основания със своите позиции. Бойко Борисов не е наказвал никого, а е действал в случая отговорно и е създал всички условия работата да върви по най-добрия начин, отговори шефката на кабинета на премиера на въпрос кого всъщност е наказал той с действията си - Боршош или Павлова.

Дали има липси и злоупотреби, може да бъде установено само от ДНСК, Инспектората на МВР, прокуратурата и други компетентни институции, обясни тя.

Скандалът "Грипен"

"По никакъв начин - отговори Бъчварова на въпроса дали с президента Румен Радев е започнала война за бойната авиация. - Това е тема, по която трябва да има общонационална позиция."

Попитана защо начело на тази битка са Цветан Цветанов и парламентарната група на ГЕРБ, Бъчварова отвърна, че това е така, защото парламентът е мястото, където трябва да се реши този въпрос.

"Поуката от миналия мандат е, че нито една реформа не може да бъде самоцел. Тя трябва да бъде обмислена и приета от тези, които трябва да понесат нейните последици", завърши Бъчварова, която в предишното правителство на Бойко Борисов бе вицепремиер и министър на вътрешните работи.