"Самсунг" съобщи, че започва продажбата на обновена версия на своя смартфон Galaxy Note 7, след като смущаващото избухване разтърси технологичния гигант миналата година. Новите устройства вече са и с нови батерии, които обещават безопасност. Броят им е ограничен - Galaxy Note Fan Edition (FE) ще се появи на 7 юли в Южна Корея, продавайки едва около 400 000 бройки на родна почва. Компанията уточни, че по-късно ще реши дали да разпространи и другаде тези смартфони, чиято цена на вътрешния пазар в момента възлиза на около 611 щатски долара.

Изземването на милиони устройства от серията струваше на най-големия производител на смартфони в света милиарди долари и накърнена репутация. Около три милиона мобилни телефона на Galaxy Note 7 бяха върнати в компанията миналата година, но граждански организации, включително "Грийнпийс", изразиха загриженост, че изхвърлянето на телефоните може да навреди на околната среда.

"Последното стартиране на Galaxy Note FE има значително значение като екологичен проект, който свежда до минимум загубата на ресурси", посочи компанията в изявление.

През април "Самсунг" обяви най-голямата си тримесечна нетна печалба за повече от три години, въпреки че компанията е подложена на натиск и на други фронтове. Лий Джае-Йонг – вицепрезидент и бъдещ наследник на конгломерата, е подсъдим за ролята си в масов корупционен скандал, който доведе до отстраняването на бившия южнокорейски президент Пак Гън-хе.