По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов в МВР се свиква националният оперативен щаб за риска от бедствия, съобщиха от Министерския съвет.

Оперативният щаб ще координира действията на институциите предвид очакваните поройни дъждове и градушки.

Премиерът е наредил областните управители да бъдат по местата си и докладват във всеки един момент за ситуацията по региони. Също така при утежняване на обстановката поради метеорологични условия, Борисов да бъде информиран незабавно за предприемане на допълнителни мерки.

Към 15.00 часа днес в Сандански е измерена най-високата температура в страната – 39 градуса. Това съобщава "Фокус", позовавайки се на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В Гоце Делчев температурата е била 37 градуса. В Хасково, Елхово, Пазарджик и Пловдив са измерени 36 градуса.

В столицата термометрите са показвали 30 градуса. Тази вечер до полунощ в Северозападна България се очакват гръмотевични бури с интензивни валежи и градушки, които постепенно ще обхванат и централната част на страната. 

Заради горещините голям пожар гори край автомагистрала "Тракия" в района на Ихтиман, в посока София. Запалили са се сухи треви и храсти, информира първоначално агенцията.

По-късно комисар Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН), уточни, че гори градското сметище.

„Сметището на Ихтиман се е разгоряло отново. То гори от няколко дни. Беше локализирано, но сега отново, заради високите температури, се е разгоряло“, коментира комисар Бързилов. Няма опасност за населението и за движението по автомагистрала „Тракия“ на този етап“, увери комисар Тошко Бързилов.

Около 100 сигнала бяха постъпили в Центъра за спешна медицинска помощ – София докъм обяд. Голяма част от тях са свързани със сърдечно-съдови оплаквания от пациентите във връзка с горещото време.