България ще бъде силна, когато има американски бази и руски енергийни проекти. Това заяви президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов пред Нова ТВ. Той коментира и перспективата руският президент Владимир Путин да посети България на 3 март догодина, когато се навършват 140 години от Освобождението на България.

"Нищо по-естествено от това кръглата годишнина от Освобождението на България да стане в присъствието на руския президент. Това сме го правили, небето не е паднало", заяви Първанов.

Според него това, че посещението би съвпаднало с председателството на Съвета на ЕС няма да е проблем.

"Меркел каза, че няма намерение да пита Брюксел какво да правят със "Северен поток". Защо не се хванем да си решаваме собствените проблеми? Путин беше при Макрон. България би трябвало да има няколко теми - Западните Балкани, източната политика - и по отношение на Русия, Азербайджан, Казахстан", заяви Първанов.

Той каза, че намира за позитивен факта, че част от "Турски поток" ще минава през България.

"Има надеждни сигали за това, че ще тръгне и "Белене" и то с Росатом като строител", каза Първанов.

Според него руските енергийни проекти у нас ще станат, макар и не с тези мащаби, с които са били замислени първоначално.

Първанов коментира и изказването на Путин, че славянската писменост е дошла от македонските земи.

"Това беше грешка от историческа гледна точка, и недипломатично. Не става дума за това откъде са минали учениците на Кирил и Методий. Те са минали през Белград, което пак е било българска територия. Българската държава ги подкрепя, за да бъде създадена тази култура", каза Първанов.

Той бе категоричен, че това изкаване е било грешка, а не атака или провокация към България.

Първанов защити президента Румен Радев, като заяви, че ГЕРБ предприема измислени атаки срещу него.

"Президентът не подлежи на парламентарен контрол. Това е морален импийчмънт, опит да се дискредитира. Това намирисва на война между институциите", каза Първанов.

Според него е възможно някой да мисли за вариант избори 3 в 1 през 2019 г. - редовни местни и извънредни парламентарни и президентски.