Руският президент Владимир Путин може да е минус за премиера на България Бойко Борисов, но може да се превърне и в плюс. Това коментира пред бТВ социологът Андрей Райчев. Той допълни, че в Европа започват да осъзнават, че Борисов е единственият лидер от ЕС, който има някакво разбирателство с руския президент.

"Ти си единственият от наш'те, който се разбира с Путин."

Това според Райчев е отношението на европейските лидери към Борисов. Той смята, че българският премиер се опитва да набере нов тип международна височина, като дори си позволява да поучава европейските лидери. 

"Поучава ги. Те си записват", каза Райчев.

Според него на Балканите в момента няма лидер.

"Не е роден човекът, който ще командва сърбите или ще командва македонците. На Балканите може да си авторитет. Борисов се мъчи да застане в авторитетна позиция. Не да им се бърка в политиката, а да им се превърне в говорител пред Европа, както и на Европа пред тях", обясни Райчев.

Според него международната активност на Борисов се улеснява от "пълна тишина" във вътрешната политика. Според Райчев конфликтът между ГЕРБ и президента Румен Радев не е голям проблем.

"Президентът още не е свикнал на ударите, които ще получава 5 години. Той е нова булка на хорото, всяко щипане го смущава", коментира Райчев.

Според него обаче държавният глава е прав за това, че България трябва да купи "Грипен", защото те ще са нови, за разлика от F-16.

"Това не е сериозно, прави се от лоялност към САЩ. НАТО не е място, където монополно се продават оръжия на САЩ", коментира Рачев.

Според него приказките, че Швеция е корумпирана страна, са несериозни, а причината за тях е, че там хората са по-чувствителни към подобни теми.

"Там ако някой погледне колежката по-весело, да го кажем, ще го заподозрат в сексуален тормоз", аргументира се Райчев.

Според социолога противниците на президента искат да го опитомят.

Райчев смята, че в случая с НДК има битка между Лиляна Павлова и Мирослав Боршош.

"Премиерът се опитва да приложи формулата и Боршош цял, и Павлова сита", обясни той.

Според него е интересно защо Павлова, която беше любимка на Борисов, в момента е шеф на едно временно министерство. Според него това са сложни баланси на върха на ГЕРБ.

Райчев призна, че България не се справя с ромския проблем и той пак припламва. Той изтъкна, че в ромските махали има деца, които не са виждали нито бащите, нито дори дядовците си да работят.