18 души най-вероятно са изгорели. Това е трагичната равносметка от сблъсък днес между автобус и ТИР на магистрала А 9 в Бавария.

Първоначално бе съобщено, че 30 души са пострадали, а 18 са в неизвестност след удара. Изказванията обаче намекваха, че вероятно се е случило най-лошото.

“Ние сме реалисти и най-вероятно в края на деня ще трябва да скърбим за много мъртви”, заяви за тв Ен Те Фау говорителят на баварската полиция Юрген Щадтър.

Не бивало да се изключва смятаните за безследно изчезнали да не са успели да напуснат обхванатия от пламъци автобус. Все пак имало и искрица надежда:

“Може би, изпаднали в състояние на шок, някои са успели да избягат от мястото на трагедията.”

Тя се разигра малко след 7 чАСА тази заран. Автобус с 46 пътници и двама шофьори е пътувал от Северна Бавария на юг към Нюрнберг. Пътниците са били предимно възрастни хора, поели на екскурзия.

Сблъсък  с тежкотоварния камион е станал край Мюнхберг, община Хоф. По магистралата е имало голямо задръстване. По все още неизяснени причини автобусът се е забил в пътуващия пред него ТИР. Автобусът мигновено е бил обхванат от пламъци, от него са останали само обгорели ламарини.

Незабавно е бил подаден сигнал. На мястото на трагедията са пристигнали 200 спасители, пожарни коли и полиция. Ранените с опасност за живота са били откарани до най-близките болници с хеликоптери.

Все още платната на магистрала А 9 и в двете посоки са блокирани за движение поради течащи издирвателни и следствени действия.

Полицията обяви телефон, на който се подава информация на близки на пострадалите и граждани.

Последнага голяма катастрофа на същото място беше през октомври 1990 г. Тогава при мъгла стана верижна катастрофа, загинаха 10 души.

 

Няма данни за пострадали българи

Към момента нямаме данни за пострадали българи при катастрофата с автобус в Бавария, съобщиха от външното министерство в София. Генералното консулство на страната ни в Мюнхен е в непрекъснат контакт с полицията.