Без поддръжка за чат-програмата Skype ще останат няколко милиона потребители по цял свят. Това става, след като Microsoft спря обновяванията за по-стари версии на редица операционни системи.

От 1 юли месинджърът няма да работи на WIndows 8 и 8.1, Android 4.0.2, на Blackberry OS 7.1, iOS 7, Mac OS X 10.8 и всички техни по-стари версии. 

Засегнати се вече и много малкото потребители с Windows RT и Symbian OS, дядото на мобилните операционни системи.

Ако имате смартфон с Windows Phone, хората на Бил Гейтс препоръчват да се опитате да обновите до Windows 10 Mobile, ако устройството го поддържа. Само 14% от устройствата с мобилната система на Microsoft обаче имат тази операционна система.

Причината за спирането на поддръжката е опита на Microsoft да превърне Skype в истинска мултиплатформена програма - проекта Skype for Life, който е приоритетен за компанията. До момента всяка нова версия на чата за нова операционна програма бе правен "на парче" и резултатите бяха видни - тромава и бавна употреба, особено за мобилните устройства. Това доведе до значително отстъпване пред леките и удобни месинджъри на конкуренцията - Viber, WhatsApp и чата на Facebook.

Въпреки неудачите, Skype все още е сред най-ползваните чат-програми и с новия проект видно цели да се застопори на върха.