"Г-н Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира от апартаменти. Единствената връзка между г-н Цветанов и авиацията е, че той говори на автопилот. Някой друг му задава курса".

Това заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС. Държавният глава се яви като свидетел по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев в Софийски градски съд (СГС). Той се явява в качеството си на бивш ръководител на Военновдъздушните сили (ВВС).

Радев определи комисията в парламента, която ще разследва процедурата по закупуване на изтребители, като трибунал за политическа разправа.

"Това е опит българският парламент да се превърне в постоянен трибунал за политически въздействия. Този парламент не произвежда закони, а политически скандали", заяви президентът.

"Винаги съм твърдял три неща към министър Николай Ненчев в много документи: Първо, незабавен договор с РСК МиГ за спасяване на нашата изтребителна авиация, така че да не останем на земята. Второ, в средносрочен план - търсене на възможности за диверсификация на доставки и услуги с Полша. Трето, в стратегически план – доставка на нов самолет", каза Радев.

И допълни, че Ненчев не е изпълнил първото условие и се е провалил с Полша, защото е издействал само един договор за ремонт на шест двигателя.

"Но големият договор за интегрирана логистична поддръжка, който той трябваше да сключи и за който го предупреждавах, че ще бъде дълъг и труден, може би невъзможен, министър Ненчев се хвърли към него слепешката. Това е неговата одисея, той катастрофира с Полша, а в същото време отряза доставките от Русия. И накрая авиацията изпадна в пълен колапс", каза президентът.

Той допълни, че всеки един самолет в момента лети с удължени агрегати от нашия инженерно-технически състав, което противоречи на всички технически и технологични норми.

"Рискът го носим ние, а всичко това се случи заради невежество и безхаберие", заяви Радев.

Заседанието на 8-и състав на СГС се гледа при затворени врати заради класифицирана информация, която се съдържа в отговорите. В залата са бившият министър на отбраната Николай Ненчев и неговите трима адвокати - Радан Кънев, Менко Менков и Петър Божков.

Радев разказа и за вчерашната си среща с премиера Бойко Борисов.

"Говорихме как да предотвратим войната между институциите, която някои политици от ГЕРБ се опитват да разпалват. Виждате как някои твърдения, декларации и действия на г-н Борисов все по-често си противоречат с тези на г-н Цветанов. Оценявам усилията на г-н Борисов – това е държавнически подход", каза Радев.