Северна Корея обяви, че е извършила първия си успешен опит с междуконтинентална балистична ракета, която "може да достигне всяка точка на света", предаде Си Ен Ен.

По заповед на вожда Ким Чен Ун бе даден старт на "историческото" изпитание на ракетата "Хвасон-14", похвали се в специална емисия севернокорейската телевизия. Диктаторът лично проследил целия тест.

Ракетата е достигнала височина от 2802 километра и е поразила набелязаната цел на разстояние 933 километра.

Според експерти, цитирани от Ройтерс, ракетата може да достигне Аляска, но останалите 49 американски щата, включително Хавай, са извън нейния обсег. 

Опитът, осъществен в Деня на независимостта, националния празник на САЩ, е част от дълга поредица провокативни изстрелвания на ракети в нарушение на стотици международни резолюции -  придружени със санкции, които забраняват на КНДР да развива ракетна и ядрена програма. Пхенян вече разполага с малък арсенал от атомни бомби и цели да се сдобие с междуконтинентална балистична ракета, способна да достигне територията на САЩ.

Изстрелването на ракетата предизвика мигновена остра реакция от страна на Доналд Тръмп, който разкритикува в туитър диктатора Ким III.

"Това момче няма ли нещо по-добро за вършене в живота си?", запита Тръмп. "Трудно е за вярване, че Южна Корея и Япония ще търпят това дълго време. Може би Китай ще направи силен жест спрямо Северна Корея и ще сложи край на този абсурд  веднъж завинаги", добави още президентът на САЩ.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че новото ракетно изпитание показва, че заплахата от страна на Северна Корея нараства все повече. Той допълни, че Пхенян не обръща внимание на предупрежденията на международната общност и призова Китай и Русия да играят "по-конструктивна роля по севернокорейското досие", предаде БТА. Абе обяви, че има намерение да отправи този призив към китайския президент Си Цзинпин и руския президент Владимир Путин по време на тристранна среща с тях в Хамбург, когато те ще дойдат за Г-20. А в момента китайският лидер е на гости на руския си колега в Кремъл.

От Тихоокеанското командване на САЩ обявиха, че са следили ракетата в полет 37 минути. Според техните експерти тя е от средно ниво балистични ракети, а не междуконтинентална. Специалистите са категорични, че оръжието не представлява никаква заплаха за Америка.