Нови промени в Закона за движението по пътищата подготвят управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти", при това само около 2 седмици след като приеха последните промени от 22 юни. Те засягаха затягането на санкциите за собственици на коли, предоставили ги на лица без книжка, и за шофьори, употребили алкохол и наркотици.

Сега новата порция поправки са "разхвърляни" в три законопроекта - един на ГЕРБ, един на "патриотите" и един на Министерския съвет, където промените са "скрити" в преходните и заключителните разпоредби на друг законопроект - за ремонт на Закона за МВР.

Нови санкции за неправилно паркиране

Едната част от новостите засягат шофьорите, които паркират неправилно. Депутатът Станислав Иванов от ГЕРБ предлага "двойна" санкция за нарушителите, а мотивът му е, че част от предложенията му вече фигурират в общинските наредби за справяне с проблема и сега просто се скрепяват законодателно.

Ако автомобилът ви е закопчан със скоба (това най-често се случва, ако не платите таксата за паркинг на обозначените от общината места за "синя" или "зелена зона" - б.р.), то тя да бъде вдигана от "паяк", ако до края на работния ден не я освободите. Това е една от идеите на Иванов, внесени в Народното събрание. Така излиза, че един път трябва да платите за сваляне на скобата и втори път - за репатрирането на колата и престоя й на наказателен паркинг, въпреки че става дума за едно и също нарушение. 

"Паякът" - вече по закон - ще вдига коли, намиращи се върху паркомясто, обозначено за хора с увреждания, или на място, обозначено със "служебен абонамент", става ясно още от законопроекта. 

И автобуси по релсите

Втората идея на депутата Иванов е вече по релсите на трамвая в София да могат да се движат и други превозни средства от градския транспорт. В момента движението по релси там, където те са част от пътното платно, е забранено. Водачът е длъжен да освободи релсите и да пропусне трамвая. Ако поправките минат през парламента, забраната вече няма да важи за "други основни линии" на градския транспорт. Тоест автобусите няма да са длъжни да правят път на трамвая, ако се срещнат по трасето. 

Кое се наказва - "употреба" или шофиране "под въздействие на наркотици"?

В друг законопроект, също внесен в парламента, но от депутати от "Обединени патриоти", се втвърдява още повече отношението към водачи, които са употребили наркотични вещества.

В момента в Закона за движение по пътищата там, където става дума за наркотици, е използвано словосъчетанието "под въздействието на". "Патриотите" искат да заменят тези думи с "след употребата на" - тоест санкции да има винаги когато се установи, че в кръвта на водача има наличие на наркотично вещество. Това става ясно от мотивите, според които имало разминаване между текстовете н Наказателния кодекс и Закона за движението по пътищата, което позволявало различно тълкуване от съда. Причината е, че наличието на следи от наркотици и аналозите им в кръвта не значи автоматично, че шофьорът е бил под влиянието им, докато е зад волана - действието на опиатите е индивидуално, а и следите от тях остават в кръвта дълго след като действието им, което би променило реакциите на водача. Подобни заключения на съда има в немалко случаи.

Според патриотите обаче не трябва да има разграничение на случаите на установена употреба или на шофиране "под влияние на" наркотици, защото втората опция се използвала от обвинени шофьори за избягване на отговорност, става ясно още от мотивите.

Кой плаща проверката на алкохол и наркотици?

Управляващите отново използват любимия си метод за промени в законодателството - ремонт на един закон през "преходни и заключителни разпоредби" на друг. В случая - заедно с промени в Закона за МВР от Министерския съвет се опитват да прокарат и нови неща в Закона за движение по пътищата, става ясно от публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за МВР.

Една от най-любопитните поправки в Закона за движение по пътищата в този проект засяга отново употребата на алкохол и наркотици зад волана. В случая - кой плаща за изследването.

Управляващите предвиждат нов текст в закона, според който:

"Разходите за извършване на медицинско изследване, за вземане на биологични проби и за извършване на химическо или химико-токсикологично изследване за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози СА ЗА СМЕТКА НА ЛИЦЕТО, за което с техническо средство или тест е установена концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или употреба на наркотични вещества или техни аналози или което е отказало извършването на проверка с техническо средство или тест, а в останалите случаи - на бюджета на съответното учреждение, чийто орган е назначил изследването. 

Предлага се още отнета шофьорска книжка заради употреба на алкокол или наркотици зад волада да НЕ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА на водача, докато не плати изследването, става ясно още от текстовете. 

В правителствения законопрект се предвижда още узаконяване на тестовете за наркотици на водачи. Има и нови разпоредби за служебна дерегистрация на автомобили.