Монументът "1300 години България", чието демонтиране започна вчера, е бил незавършен и с дефекти още от създаването си. Това разясни кметицата на София Йорданка Фандъкова на пресконференция днес. Процесът ще завърши след около месец-месец и половина.

Тя подчертава, че тези факти са официални още месец след завършването му. После се възприема план той да бъде довършен след откриването, за да не се изпусне кръглата годишнина. Няколко месеца по-късно е анулиран издаденият акт 16.

"През 1988 г. шефът на НДК праща доклад, в който се казва, че незавършените работи водят до компрометиране на конструкцията и опасност за гражданите. Проникналата вода събаря плочи от облицовката", каза Фандъкова.

И систематично разказа за поредицата предупреждения от ръководството на НДК през 80-те, влошаването на състоянието през 90-те и няколкото експертизи след 2000 г., които до една са за демонтаж и обявяват плочите за опасни и стоманената конструкция за дефектна. Кметицата показа фотоси и цитира дословно публични източници. Спомена и изследвания сред гражданите, които сочат, че между 73-80% са за демонтирането.

"Това са факти, това не е оценка за художествената стойност, аз не съм експерт. Дефектите в конструкцията се появяват очевидно няколко години след неговото създаване", отбелязва тя.

В момента скулптурите, които се свалят, ще бъдат опаковани и откарани в Националния исторически музей.

А скоро ще започне и дългата процедура по обществено обсъждане, експертни оценки, консултация с други институции и накрая обществена поръчка за проект за реставрация на стария паметник, заема някога това място - лъвът с лапа върху Санстефанска България, част от някогашния войнишки мемоариал. Колко обаче ще отнеме това - не е ясно, тъй като зависи и от други институции - например военното министерство на Каракачанов, тъй като по закон трябва да бъде консултирано и то.