36-годишната българка Мария Габриел стана най-младият комисар в историята на Еврокомисията.

Току-що кандидатурата ѝ бе гласувана от Европейския парламент. Предложената от ГЕРБ досегашна депутатка събра огромно мнозинство - 517 гласа срещу 89 въздържали се и 77 против.

Габриел ще бъде еврокомисар по цифрова икономика и общество.

На гласуването в ЕП в Страсбург присъства и българският министър по европредседателството Лиляна Павлова.

Мария Габриел бе публично изслушана пред три комисии на Европарламента на 20 юни. Тогава тя заяви, че планира в краткия си двегодишен мандат да наблегне на пълното прилагане на започналите преди това политики. Но изяви готовност да предложи и нови. Сред ключовите политики в цифровизацията българската кандидатка посочи проектите за по-бърза широколентова връзка, промените по отношение на авторските права и аудио-визуалните и медийни услуги в Съюза, стандартите за киберсигурност, достъпа и свободния, но и безопасен обмен на данни в ЕС. Тя изрази увереност, че изследователският ѝ опит в два европейски проекта ще ѝ даде възможност да подходи новаторски към намирането на решения.

Габриел бе номинирана за еврокомисар на 10 май. Това стана в първия работен ден на третото правителство на Бойко Борисов. До ситуацията с липсата на български комисар се стигна, след като зам.-председателката на ЕК Кристалина Георгиева стана главен изпълнителен директор на Световната банка от началото на годината и оваканти поста в Брюксел.