Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни днес влязоха в рядко остро пререкание в пленарната зала, чийто повод беше малкият брой евродепутати в залата.

"Господин председател, господа министри, Европейският парламент е нелеп! Много нелеп", заяви Юнкер в изказване в дебат за изминалото малтийско председателство на ЕС. "Поздравявам тези,  които са си дали труда да бъдат в залата. И фактът, че има 30-ина депутати, присъстващи на този дебат, демонстрира достатъчно, че парламентът не е сериозен."

Такава атака от един лидер на евроинституция към друг е безпрецедентна поне за последните десет години.

Юнкер добави, че му е трудно да си представи, че евродепутатите, които са общо 751 на брой, биха засвидетелствали същото безразличие, ако пред тях трябваше да говори не малтийският министър-председател Джоузеф Мускат, а германската канцлерка Ангела Меркел или френският президент Еманюел Макрон.

Тук Таяни, бивш италиански комисар при предшественика на Юнкер Жозе Барозу, прекъсна оратора и поиска "по-почтително отношение към евродепутатите".

"Вие можете да критикувате парламента, но не комисията може да контролира парламента, парламентът трябва да контролира комисията, моля ви."

Юнкер обаче не се предаде:

"Има само малцина членове на парламента да контролират комисията", отвърна той и потрети: "Нелепи сте!"

Разярен, Таяни пак го прекъсна на италиано-френски:

"Синьор президенте, моля ви да използвате друг език! Не сме нелепи! Моля ви, моля ви!"

Юнкер обаче стана още по-предизвикателен:

"Повече никога няма да присъствам на заседание от този вид! Комисията е под контрола на парламента, но парламентът трябва да уважава даже председателствата на малките страни, което парламентът не прави!"

Той приключи изказването си с едно изречение - на признателност към отличната според него работа на малтийския министър-председател Джоузеф Мускат и неговата администрация в ролята им на председателство на Съвета на ЕС през полследните шест месеца.

По-късно през деня първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс се опита да омаловажи случая:

"Не мисля, че това беше проблем. Те по-късно го обсъдиха с Таяни и то беше свалено от масата", каза той пред журналисти в Европейския парламент в Страсбург. "Това се случва, когато пристрастени политици говорят от сърце. Особено когато като Жан-Клод Юнкер и мене те са от по-малки страни. И когато вярвате, че министър-председателите заслужават еднакво ниво на уважение, независимо от размера на страната им. Виждате там да седи малтийският министър-председател и относително по-ниско ниво на внимание може би в сравнение, когато там са министър-председатели на по-големи страни. Тогава очаквам да говорите за това високо. И Жан-Клод има навика да позволява на сърцето си да говори. И това е една от причините, поради които му се възхищавам толкова".

От вчера до четвъртък включително е последната пленарна сесия на Европейския парламент преди лятната ваканция. Следващата е от 11 до 14 септември. 

Голяма част от европейските избраници обаче очевидно са започнали по-рано летните си отпуски. Парламентът покрива пътните и дневните им и им плаща основни месечни заплати от близо 7000 евро. Отделно всеки от тях има по над 20 000 евро месечно, за да наема сътрудници и експерти.