Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира изказването на президента Румен Радев от сутринта. Държавният глава заяви, че Цветанов не разбира от самолети, а от апартаменти, че действа на автопилот, а комисията в парламента, която ще проверява сделката за изтребителите е политически трибунал срещу него.

Цветанов заяви, че самият той е бил жертва на войни между различните власти и за това се е научил да търси консенсус. Той изтъкна, че никога не е твърдял, че е експерт по авиацията. Като председател на най-голямата парламентарна група обаче бил длъжен да защити интересите на българските данъкоплатци. Цветанов съветва Радев да не се опитва да го противопоставя на премиера Бойко Борисов, защото други вече са опитвали, но не им се е получило.

Ето пълния текст на написаното от Цветанов във фейсбук:

"Приятели, публикувам тук позицията си по повод днешните коментари на президента Румен Радев по мой адрес:

Ако има политик в България, който лично и със семейството си, е бил реална мишена и жертва на войните между различните власти в България, това съм аз. Знам поуките и се научих да търся консенсус при всеки казус в парламента и не заради личното си его, а защото българите се умориха от подобни безсмислени битки. Затова ще подмина тона и обидните думи, с които днес президентът ме атакува персонално за създаването на комисията в Народното събрание, която ще анализира дали моделът "Грипен" е най-подходящият избор за военната ни авиация.

Да, прав е президентът, че не съм експерт по авиацията и никога не съм твърдял обратното.

Като председател на най-голямата парламентарна група, тази на партия ГЕРБ, която спечели парламентарните избори, с колегите сме длъжни да защитим парите на българските данъкоплатци и българската държава, защото те също не са тесни специалисти по авиация. Затова е добре комисията да бъде оставена да си свърши работата и да вземе отговорно решение, а политическият елит да слезе от небето и заедно да работим за земните, делнични проблеми на българите.

А колкото до противопоставянето ми с г-н Борисов, съветът ми е: Г-н Радев, не се пробвайте, други вече се провалиха. ГЕРБ е системна, устойчива партия и в нея са важни хората, не лидерите."